Editorii ameninţă cu procese Ministerul Educaţiei dacă vor păstra condiţiile actuale de licitaţie pentru noile manuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editorii ar putea acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei dacă păstrează documentele de licitaţie în forma postată pe site, la mijlocul lunii. Documentele respective nu sunt încă semnate de ministru, deci mai pot suferi modificări până pe 14 aprilie, când acestea vor fi postate pe SEAP. Aceştia au atras atenţia că elevii din gimnaziu învaţă pe manuale vechi de 17 ani.

Uniunea Editorilor a dezbătut în cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, situaţia licitaţiei de manuale. Editorii atrag atenţia asupra neregulilor din documentaţia publicată de Ministerul Educaţiei şi spun că ar putea ajunge în instanţă în cel mai rău caz.

"Pe 15 aprilie, când se va lansa licitaţia, va fi momentul în care vom putea să vedem juridic, după reguli, dacă putem contesta acele documente puse pe SEAP. Până atunci nu putem să acţionăm în instanţă ministerul. Vom acţiona în instanţă în funcţie de cum vor fi puse documentele pe SEAP  şi dacă termenul pentru realizarea manualelor va rămâne de 47 de zile, sau se va prelungi. În momentul acesta, la documentele pe care le-au anunţat ca intenţie, probabil că da, vom acţiona în instanţă, însă nu vrem să ne antepronunţăm până nu vedem documente pe SEAP", a spus Costin Diaconescu, de la editura CDPress, în cadrul unei conferinţe de presă organizate miercuri de Uniunea Editorilor din România (UER).

Conform calendarului licitaţiei, la 15 aprilie va fi postată pe SEAP documentaţia de atribuire pentru achiziţia manualelor. Data de 2 iunie este termenul limită pentru depunerea de către ofertanţi, la CNEE a documentelor necesare procedurii de achiziţie. Ulterior, până în 20 iunie, este programată sesiunea de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale, iar pe 23 iunie vor fi comunicate rezultatele.

Cele mai vechi manuale au 17 ani, folosite în gimnaziu

Mihail Penescu, directorul Editurii All, una dintre cele mai vechi edituri de manuale şcolare de pe piaţă, a precizat că ultima licitaţie organizată de către Minsiterul Educaţiei a avut loc în 2006, pentru manualele de clasa a XII-a, deci cele mai noi manuale sunt cele de clasa a XII-a, care au opt ani vechime. 

În schimb, cele mai vechi manuale sunt cele de gimnaziu, care au fost editate în anii 1997-2000, deci au 17 ani vechime, iar cele de clasa a VIII-a au o vechime de 14 ani. Între timp, programele şcolare au mai suferit modificări, însă manualele nu au fost actualizate.

Mai mult, spun editorii, manualele şcolare pentru învăţământul obligatoriu sunt proprietatea şcolii, drept pentru care ele sunt transmise de la o generaţie de elevi la următoarea, ajungând într-o stare fizică şi igienică foarte proastă.

Ministerul este obligat să înlocuiască în fiecare an manualele uzate fizic, însă, din lipsă de fonduri, procentul de cărţi înlocuit prin retipăriri este de 14 ani insuficient şi ca urmare sunt multe cazuri în care elevii nu primesc toate manualele, a mai atras atenţia Penescu.

Astfel, ca urmare a problemelor din sistem, editurile nu au putut actualiza manualele şi nu au putut produce manuale noi, moderne.

Editurile spun că lucrează „în orb”

În anul 2002, preţul manualelor achiziţionate de Ministerul Educaţiei şi fixate în urma unor licitaţii a fost redus cu 35% în mod unilateral printr-o decizie a instituţiei. Ca urmare, preţul mediu net de achiziţie al unui manual este de  2,32 lei, cel mai mic preţ din lume, spune Boris Singer, de la Editura Sigma.

Întrebaţi dacă manualele noi vor ajunge până la urmă pe băncile şcolilor în această toamnă, editorii au spus că vor fi edituri care se vor prezenta cu proiecte de manaule la licitaţie, însă cele mai multe sunt destul de descurajate de condiţii şi nu vor intra în cursă. 

Editorii au explicat că se pot face drafturi pe baza programelor şcolare, însă cu specificaţii tehnice care se tot schimbă, practic lucrează "în orb", iar pericolul cel mai mare este faptul că se creează un precedent de lucru în grabă, care duce la o slabă calitate a manualelor.

Cristian Greşeanu, de la Editura Corint, e de părere că este nevoie de mai mult timp pentru ca editurile să realizeze manuale care vor rezista atâţia ani cât au rezistat actualele manuale şcolare.

Ministerul, acuzat de întârzieri

Editorii au protestat faţă de faptul că Ministerul Educaţiei a întârziat publicarea ordinului de ministru semnat în noiembrie, pentru lansarea licitaţiei.

"Uniunea Editorilor din România (UER) a aflat cu stupoare, în 14 martie 2014, despre apariţia oficială a documentelor prin care sunt deschise procedurile de licitaţiei pentru manualele de clasa I şi a II-a. Stupoarea vine din faptul că documentele respective poartă semnătura aprobării ministeriale în data de 22 noiembrie 2013 şi nu au făcut niciodată obiectul unei dezbateri publice. Acest gest vine să confirme lipsa de transparenţă şi de disponibilitate la dialog a MEN", a declarat Mihail Penescu. Întrebat dacă Ministerul Educaţiei ar fi putut încheia pe ascuns înţelegeri cu edituri sau firme de soft, Penescu a răspuns că "nu poate face astfel de acuzaţii".

El a mai atras atenţia că, în urma discuţiilor pe care reprezentanţii editurilor le-au avut cu cei de la minister, s-au făcut o serie de observaţii, care nu se regăsesc în forma oficială a documentelor postate de Minister. 

La rândul său, Costin Diaconescu de la editura CDPress atrage atenţia că din documentele postate de minister lipsesc o serie de elemente: estimarea preţului, caietul de sarcinim contractul cadru şi condiţiile de eligibilitate.

Manualele digitale ar fi trebuit mai întâi pilotate în şcoli

În ceea ce priveşte manualele digitale, Penescu spune că Ministerul nu este pregătit pentru a le lansa. 

"Dacă Ministerul dorea să aibă manuale digitale, făcea o pregătire în şcoli, cunosc învăţătoare de elită din Bucureşti care nu ştiu să deschidă un calculator. Dvs. cunoaşteţi vreo iniţiativă a ministerului prin care să greeze un grup de învăţătoare cu ajutorul cărora să piloteze manuale digitale? Există un experiment de genul acesta iniţiat de minister? Noi nu ştim de aşa ceva. Jumătate din şcolile româneşti au poate probleme de curent electric, nu de legătură la internet. Parcă am uitat în ce ţară trăim şi facem manuale digitale. Asta este o floare politică pusă la butonieră într-un moment de extaz electoral. Ministerul nu are traininguri pentru profesori sau pentru autorii de manuale", a atras atenţia Penescu.

În urmă cu câteva zile, UER a solicitat o întrevedere cu ministrul Remus Pricopie şi convocarea comisiei mixte minister – editori pentru a analiza posibilităţile concrete privind producerea si achiziţia manualelor şcolare pentru anul şcolar 2014-2015 şi în perspectivă, dar încă nu au primit un răspus.

Documentele pentru licitaţie, publicate cu trei luni întârziere faţă de calendar

MEN a publicat pe site-ul său, în 14 martie, Ordinul de ministru privind manualele tipărite de la clasele I şi a II-a, care ar urma să ajungă la unităţile de învăţământ până la 15 septembrie, împreună cu varianta lor digitală.

"Unii dintre editori nu vor să schimbe nimic, pentru că pierd bani. Programele au fost anunţate acum un an. Condiţiile de redactare, în iunie. Prin urmare, au avut la dispoziţie mai mult de şase luni", a declarat pe 18 martie ministrul Educaţiei pentru ziarul Adevărul.

Potrivit ordinului de ministru semnat în noiembrie 2013, pentru clasa I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.


VIDEO Mario Demezzo, de la Uniunea Editorilor din România: „De şapte ani, piaţa editurilor de manuale a stagnat“

Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi

ANALIZĂ Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014

INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite