Compromis în privința decontării transportului elevilor. Anunțul ministrului Educației

0
Publicat:

Dezbaterea de joi, axată pe proiectul de ordonanță privitor la decontarea transportului elevilor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, s-a finalizat cu un compromis.

Unii elevi care fac naveta în alt oraș au nevoie de bani de transport Foto: Arhivă
Unii elevi care fac naveta în alt oraș au nevoie de bani de transport Foto: Arhivă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este de acord cu dublarea sumelor alocate în funcție de distanță, așa cum a propus Consiliul Național al Elevilor (CNE). „Mai exact, să avem o dublare a alocației de transport în raport cu regula 30 de lei + 3 lei/km. Dublare înseamnă 60 de lei + 6 lei/km. De asemenea, propunerea CNE este de depășire a alocației forfetare cu 100% în cazul în care alocația forfetară nu acoperă abonamentul”, a declarat Cîmpeanu. Concret, prin aplicarea acestui sistem, un elev care are de parcurs până la școală 26 de kilometri va primi în total 556 de lei pe lună – bani de navetă, plus bursa socială de 200 de lei, dacă îndeplinește criteriile – față de 299 de lei cât primea până acum.

Premierul a acceptat o întânire cu elevii

Robert Avram, reprezentantul CNE, a subliniat că susține în continuare subvenționarea operatorilor de transport prin Consiliile județene cu bani de la bugetul de stat. „Însă vedem că, dacă nu adoptăm acum o măsură de compromis care să poată fi folosită până la noua lege a bugetului de stat, nu vom avea nici măcar jumătate din banii pe care elevii trebuie să îi plătească pentru transport decontați. Deci, suntem de părere că alocația forfetară poate să funcționeze doar ca măsură pe termen scurt, până ajungem la subvenție”, a spus Avram.

Reamintim că, în formula aflată în dezbatere publică, proiectul de ordonanță prevede că unui elev navetist i se acordă o sumă forfetară de 50 de lei/lună pentru distanța de 3 kilometri, ce poate fi suplimentată cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru în plus. Iar în cazul în care costul transportului e mai mare, suma poate fi majorată cu până la 50%. Reprezentanții elevilor au susținut însă că există abonamente care costă și 210 lei pe lună pentru o navetă de 7 kilometri, iar dacă s-ar aplica proiectul de ordonanță în actuala formulă, elevul n-ar putea deconta decât 105 lei.

Miercuri, premierul Ciucă a transmis că este de acord cu o întâlnire cu reprezentanții elevilor pe problema decontării transportului. Aceasta ar urma să aibă loc după 1 octombrie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite