CLASA PREGĂTITOARE 2015 Calendarul, metodologia, locurile libere la clasa I şi circumscripţiile şcolare, publicate de Inspectoratul Şcolar Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea/Adevărul
FOTO: Eduard Enea/Adevărul

În perioada 18-26 februarie, părinţii pot vizita şcolile şi grădiniţele unde se organizează clasele pregătitoare. Fiecare unitate de învăţământ are postat la avizier sau pe site-ul şcolii programul zilelor porţilor deschise, iar Inspectoratul Şcolar Bucureşti a postat liste cu toate circumscripţiile şcolare din Capitală, calendarul, metodologia înscrierii şi cererea-tip pe care părinţii trebuie să o completeze la înscrierea în prima etapă.

"Adevărul" a vizitat sâmbătă grădiniţa de pe strada Artur Vârtejeanu, unde se organizează clasele pregătitoare ale Şcolii Gimnaziale Nr. 11 "Ion Heliade Rădulescu", una dintre cele mai râvnite şcoli din Bucureşti.

Spaţiile sunt special amenajate pentru copiii de 6 ani, cu măsuţe şi scăunele pe măsura lor, iar activitatea de la clasă, spun învăţătoarele, este o îmbinare între grădiniţă şi şcoală, fiind un an de tranziţie între cele două. Deşi programul porţilor deschise începea abia de la 10 dimineaţa, sâmbătă, părinţii s-au adunat la grădiniţă încă de la ora nouă.

"Cred că au fost peste 100 de părinţi în vizită, au venit şi cu copiii şi chiar au fost mai multe fete decât băieţi, faţă de anii precedenţi", apreciază Ramona Neacşu, una dintre învăţătoarele care urmează să preia o clasă pregătitoare în toamnă.

image

Părinţii au fost interesaţi de ce vor face copiii lor la clasa pregătitoare. O învăţătoare care are anul acesta o clasă pregătitoare le-a explicat ce presupune curricula pentru copii, cu ce diferă de clasa I şi grupa mare de la grădiniţă. În principal, clasa pregătitoare combină joaca şi învăţatul, îi ajută pe copii să se integreze mai uşor într-o programă şcolară, dar nici nu face o trecere bruscă de la copilărie la disciplina şcolară.

"La pregătitoare, copiii învaţă literele de tipar, mici şi mari, şi învaţă să numere până la 31. Învaţă prin joacă", a exemplificat Mădălina Şerban, care are în grijă anul acesta o grupă de elevi de pregătitoare.

Pereţii clasei pregătitoare sunt plini de desene ale copiilor, de abecedare distractive şi de tablouri de lucru manual. Clasa are un spaţiu amenajat special unde copiii se pot juca, pe jos e un covor de pluş şi în partea cealaltă a spaţiului sunt băncuţele şi scaunele aşezate pe patru rânduri în faţa unei table albe.

clasa pregatitoare foto adevarul

Calendarul înscrierii copiilor la clasa pregătitoare

18 - 26 februarie - va fi organizată în şcoli "Ziua a porţilor deschise", în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.

23 februarie - 13 martie - vor fi completate de părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere.

20 - 21 martie - vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după prima etapă.

23 martie - vor fi afişate locurile rămase libere după prima etapă şi procedura de repartizare în cea de-a doua etapă de înscriere, la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului.

24 martie - 3 aprilie - vor fi depuse la secretariatul şcolii cererile de înscriere, în această etapă

10 aprilie - vor fi afişate listele finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare

14 - 17 aprilie - vor fi înaintate inspectoratului şcolar şi soluţionate cererile părinţilor care nu au reuşit să îşi înscrie copiii în niciuna din etape sau orice altă problemă apărută în procesul de înscriere.

Copiii de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014 - 2015 pot fi înscrişi direct în clasa I.

23 februarie - 13 martie 2015 - vor fi depuse solicitările de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, iar între 23 martrie şi 3 aprilie se depun solicitările de înscriere părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât cea de circumscripţie.

7 - 9 aprilie - cererile de înscriere la şcoala de circumscripţie se soluţionează în perioada 16 - 20 martie, iar la altă unitate, în intervalul.

10 aprilie - vor fi afişate la fiecare şcoală listele finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

Informaţii utlite pentru părinţi, publicate pe site-ul ISMB

Pentru părinţii care vor să îşi înscrie copiii direct în clasa I, Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a publicat lista cu şcolile, unde mai sunt locuri la clasa I. Părinţii, însă, trebuie să ţină cont că în metodologia de înscriere în învăţământul primar se precizează că un copil poate fi înscris la clasa I doar dacă împlineşte şapte ani până la data de 31 august 2015.

Cerere Tip

Scoala Dupa Scoala

Locuri_libere clasa I

Metodologie Inscriere Invatamant Primar 2015

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite