Cîmpeanu, despre acuzațiile de plagiat: Multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaște

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educației continuă să reacționeze în legăturile cu acuzațiile de plagiat și susține că „lumea discută despre lucruri pe care nu le cunoaște și dă verdicte pe internet”. Cîmpeanu susține că afirmațiile la adresa sa reprezintă un atac la Legile Educației.

Cîmpeanu reacționează la acuzațiile de plagiat FOTO: gov.ro
Cîmpeanu reacționează la acuzațiile de plagiat FOTO: gov.ro

„Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la TVR Info, potrivit News.ro.

Ministrul a explicat că un îndrumător de lucrări practice cuprinde legi, ecuații, tabele, nomograme, diagrame de dimensionare și „multe lucruri specifice” fără de care studenții nu puteau desfășura lucrări practice.

„Era nevoie de un suport. Acest suport conţine toate aceste date care nu pot şi nu trebuie să fie schimbate. Îndrumătoarele de lucrări practice nu se publicau cu ISBN, ca atare nu erau luate în considerare în avansarea cadrelor didactice. Din păcate, o spun cu mare regret, foarte multe cadre didactice şi-au pierdut interesul pentru aceste îndrumătoare de lucrări practice şi pentru caiete de seminar. De ce? Pentru că nu se iau în calcul, nu îi ajută la promovare. Cei care pierd din tot acest lucru sunt studenţii. Iar atunci când lucrezi vreme de 15 ani cu un profesor mentor de un prestigiu şi o autoritate morală desăvârşită, care vreme de zeci de ani nu a fost pusă la îndoială de nimeni, înveţi de la acel profesor, iar într-un colectiv de lucru de cadre didactice la o anumit disciplină există o distribuţie a responsabilităţilor care sunt eşalonate şi care evoluează în timp. Interesul principal trebuie să fie acela al studenţilor. Deoarece ipocrizia este din ce în ce mai prezentă şi face ca studenţilor să li se acorde din ce în ce mai puţină atenţie în procesul de pregătire, se întâmplă astfel de lucruri despre care vorbesc mulţi dintre cei care habar nu au despre ce vorbesc”, a adăugat ministrul, potrivit News.ro.

Acesta a explicat că, din moment ce nu are ISBN, lucrarea nu este supusă drepturilor de autor, prin urmare nu se pune problema renunțării din partea autorului unei lucrări.

Cîmpeanu: Legile educației își vor urma parcursul firesc

Ministrul Educației susține că acuzațiile de plagiat la adresa sa sunt „cu siguranță” un atac indirect la legile educației. 

 „Asta am şi anunţat: oricât de mari ar fi aceste încercări, Legile educaţiei îşi vor urma parcursul lor firesc şi legal în interesul a milioane de copii, în interesul viitorului acestei naţiuni” , a precizat acesta.

Cîmpeanu este de părere că a clarificat lucrurile și susține că subiectele precum masa caldă sau transportul elevilor nu mai sunt interesante.

„Atâta vreme cât lucrurile sunt perfect în ordine, mi se pare un pic straniu să risipim un timp preţios în loc să... Nu mai sunteţi interesată de masa caldă, de transportul elevilor, de funcţionarea şcolilor iarna, poate de Legile educaţiei, poate de salarizarea profesorilor: Păi vorbim despre un îndrumător de lucrări practice de acum 20 de ani, eu cred că am clarificat lucrurile”, a mai spus ministrul. 

Potrivit publicației PressOne, "ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a însuşit în anul 2006, cu modificări neînsemnate", 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

În replică, ministrul Educației susține că articolul este o încercare de a bloca legile educației.

„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică. Un îndrumător de lucrări practice, a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei", a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite