Când începe și cât durează vacanța de primăvară a elevilor. Curpinde atât Paștele Ortodox, cât și Catolic

0
Publicat:

A mai rămas doar o lună și câteva zile până când elevii și profesorii se vor putea bucura de vacanța de primăvară. Cu prilejul sărbătorilor pascale, aceștia vor avea două săptămâni de relaxare. În zilele libere va fi cuprins atât Paștele Ortodox, cât și Paștele Catolic.

Elevii vor lua vacanță pe data de 7 aprilie FOTO Arhivă
Elevii vor lua vacanță pe data de 7 aprilie FOTO Arhivă

Când va avea loc vacanța de primăvară a elevilor

Anul acesta, Paștele Ortodox va fi sărbătorit în data de 16 aprilie, în timp ce Paștele Catolic va avea loc cu o săptămână mai devreme, pe 9 aprilie. În tot acest timp, elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal vor fi în vacanță.

Potrivit calendarului publicat pe site-ului oficial al Ministerului Educației, edu.ro, vacanța ia startul vineri, în data de 7 aprilie și se încheie marți, 18 aprilie 2023. Așadar, prima zi în care școlarii se vor întoarce în bănci va fi miercuri, 19 aprilie 2023.

Excepție de la acest program ar putea face anumite grădinițe, care ar urma să rămână deschise inclusiv pe perioada vacanței de primavară. Numărul acestora diferă în funcție de solicitări și de disponibilitatea angajaților.

Situația specială de anul viitor

În anul școlar 2023-2024 va exsita o situație specială, potrivit anunțului ministerului Educației, Ligia Deca. Vacanța de primăvară se va desfășura între Paştele Catolic şi cel Ortodox. Decizia, anunțată joi, la Sibiu, este motivată de faptul că, anul viitor, va exista un mare decalaj între sărbători.

Mai exact, Paștele Catolic va fi la o distanță de mai bine de o lună de zile, față de Paștele Ortodox. Structura a fost stabilită împreună cu elevi, părinţi, sindicate ale cadrelor didactice, reprezentaţi în Comisia pentru dialog social.

Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv, avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de Paşte pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc”, a declarat Ligia Deca.

Structura anului școlar și a vacanțelor 2022-2023

Pentru prima dată, Ministerul Educaţiei a decis ca anul școlar să fie împărţit în cinci module de învăţare și cinci vacanțe, după următoarea structură:

Modulul 1:

Cursuri: 5 septembrie- 21 octombrie 2022; Vacanţă: 22 octombrie- 30 octombrie 2022;

Modulul 2:

Cursuri: 31 octombrie- 22 decembrie 2022; Vacanță: 23 decembrie 2022- 8 ianuarie 2023;

Modulul 3:

Cursuri: 9 ianuarie 2023- 3, 10 sau 17 februarie 2023; Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;

Modulul 4:

Cursuri: 13, 20 sau 27 februarie 2023- 6 aprilie 2023; Vacanță: 7 aprilie 2023- 18 aprilie 2023;

Modulul 5:

Cursuri: 19 aprilie 2023- 16 iunie 2023; Vacanță: 17 iunie 2023 (în afară de anumite excepţii)- 3 septembrie 2023.

Programele „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” vor avea loc în perioada 27 februarie - 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se va planifica în acelaşi interval de cursuri.

Excepţie vor face clasele din învăţământul liceal, filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, unde în ambele perioade, dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” de vor organiza activităţi de instruire practică.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite