Afacerea auxiliarelor. Anual, se cumpără caiete şi manuale complementare în valoare de 80 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anual, părinţii din România cumpără manuale auxiliare în valoare de 80 de milioane de euro
Anual, părinţii din România cumpără manuale auxiliare în valoare de 80 de milioane de euro

Şcolile din România cumpără caiete şi cărţi auxialiare în valoare de 80 de milioane de euro, în timp ce cadrele didactice care conving elevii să achiziţioneze auxiliare primesc comision de 20% din contravaloarea comenzii, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, Iulian Cristache, a declarat, în cadrul unui interviu la Europa FM, că şcolile achiziţionează caiete şi cărţi auxiliane în valoare de 80 de milioane de euro pe an, iar editurile îi recomensează pe profesorii care intermediază achiziţia cu echivalentul a 20% din valoarea comenzii.

„Sunt auxiliare diferite, preţurile diferă şi nu poţi să faci o situaţie centralizată dar făcând un preţ mediu, s-a ajuns la …în jurul a 80 de milioane de euro pe an.(…) Comisionul este de 20% în medie,pentru cadrul didactic. Adică, dacă un cadru didactic cumpără de 300 de lei, este comisionul aferent, pe care îl bagă în buzunar”, a declarat Iulian Cristache, la Europa FM. 

Totodată,  preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, susţine că profesorii constrâng părinţii să cumpere aceste auxiliare.

”Ceea ce mă deranjează este constrângerea copiilor şi a părinţilor. (…) Aici este şi o problemă a editurilor care contactează cadrul didactic …şi a profesorilor în egală măsură. Eu vreau să vă spun că la un moment dat, într-o unitate şcolară, discutam despre problema auxiliarelor şi le-am atras atenţia: Fraţilor, sunt nişte instituţii care sunt cu ochii pe voi. Vreau să înţelegeţi acest lucru. Mă refer la instituţiile de forţă”, a declarat liderul sindical.

Potrivit acestuia, soluţia este interzicerea auxiliarelor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite