ADMITERE LICEU 2013 Îmbulzeală la Colegiul „Iulia Haşdeu“, la examenul pentru profilul bilingv. Ce subiecte au primit la limba engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii şi părinţii au stat în ploaie pentru a vedea programarea pentru proba orală la EnglezăFOTO: Adevărul / Ioana Nicolescu
Copiii şi părinţii au stat în ploaie pentru a vedea programarea pentru proba orală la EnglezăFOTO: Adevărul / Ioana Nicolescu

Elevii bucureşteni care vor să meargă în toamnă la un liceu bilingv susţin vineri proba de competenţe lingvistice la limbile engleză, germană, spaniolă, italiană şi franceză. Cei mai mulţi copii, peste 900, au ales să dea examenul de engleză la centrul de la Colegiul "Iulia Haşdeu", unde îmbulzeala a fost atât de mare încât s-a deschis, pe ultima sută de metri, înainte cu o zi, un al doilea centru de examinare.

UPDATE 17.50: Elevii care dau proba orală la limba engleză, la Colegiul ”Iulia Haşdeu” din Capitală, au fost anunţaţi că vor fi luaţi în ordinea prezenţei la centrul de examinare, fără să se mai respecte programarea afişată vineri, după proba scrisă.

Ca atare, cei care sunt la liceu vor putea intra la proba orală mai devreme, în ciuda faptului că erau programaţi pentru ora 20.00, spre exemplu.


Astfel, jumătate din aceştia au dat testul scris la Şcoala generală nr. 56 "Jose Marti" din Capitală. „Mulţi părinţi cred că dacă îşi înscriu copiii la un anumit liceu pentru proba de limbă străină au şanse mai mari să intre la admitere acolo, aşa că au venit şi din alte sectoare la 'Iulia Haşdeu' şi mai puţini la Sava, de exemplu", a explicat pentru adevarul.ro Alexandrina Peter, secretarul Comisiei Municipale de Admitere şi inspector şcolar pentru educaţie permanentă la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Fiindcă la Haşdeu nu există o asemenea capacitate pentru examenul scris, s-a format o subcomisie la Şcoala nr. 56, "Jose Mari", însă examenul oral se ţine tot la "Iulia Haşdeu", primii elevi fiind programaţi începând cu ora 11.00.

Din cauza numărului mare de candidaţi, unii copii au aflat că vor intra în examenul oral chiar la opt seara.

Reprezentanţii ISMB au subliniat faptul că pentru admiterea computerizată la liceu nu contează centrul unde elevul dă examenul de limbă străină, proba fiind necesară pentru a bifa admis sau respins pe anexa la fişa de înscriere la un liceu bilingv.

Subiecte unice la nivel de Capitală 

Indiferent de centrul de examinare ales de elevii bucureşteni, subiectele au fost unice, pentru fiecare limbă străină.

Subiectele primite la Limba Engleză:

examen bilingv engleza 1
examen bilingv engleza 2
examen bilingv engleza 3
examen bilingv engleza 4

Părinţii şi elevii au aşteptat în ploaie listele pentru proba orală

"Aşteptăm în ploaie să vedem şi noi pe liste când sunt programaţi copiii la examenul oral, fiindcă nu am ştiut ora la care trebuie să se prezinte până când nu au ieşit din examenul scris. Ne-au împărţit între ”Haşdeu” şi Şcoala 56 şi am alergat până la liceu să vedem listele", spune o mamă care stătea fără umbrelă la intrarea Colegiului Naţional "Iulia Haşdeu", unde aproape 1.000 de copii s-au înscris la examenul bilingv de engleză.

Cei mai mulţi, atât părinţi cât şi elevi, spun că nu vor să opteze în mod special pentru ”Haşdeu”, la toamnă, însă a fost mai aproape de casă decât celelalte centre din Capitală.

Subiecte ”accesibile”

"Noi locuim în zonă şi ne-a fost mai uşor să venim până aici. Subiectele de la examenul scris ni s-au părut accesibile", a comentat o elevă care se adăpostea sub o umbrelă împreună cu o prietenă.

Mai sus, pe scări, lângă panoul unde sunt afişate listele cu repartizarea pentru examenul oral, mai mulţi elevi înghesuiţi îşi căutau numele.

"Ştiam că nu le vor afişa mai devreme de proba scrisă. Unii dintre noi vor aştepta mai mult decât ceilalţi, eu sunt programată la 12, mai devreme, dar am o colegă care e programată pe la patru după-amiaza şi trebuie să fim aici cu o oră sau o oră şi jumătate înainte. Unii dintre noi ne ducem înapoi acasă şi ne întoarcem mai târziu", a explicat Alexandra, una dintre candidatele înscrise la centrul de la "Iulia Haşdeu".

iulia hasdeu examen engleza bilingv

Un alt părinte care aştepta în ploaie împreună cu fiica sa a explicat că sunt copii veniţi de departe pentru examen şi care nu au timp să se întoarcă acasă şi să revină la timp.

"Nişte colege de-ale mele au plecat să aştepte la un restaurant din apropiere fiindcă sunt programate mai târziu. Eu mai stau aici, fiindcă intru mai devreme şi trebuie să fim din timp la centru", a spus o elevă.

Carmen Almăşan, directorul Colegiului ”Iulia Haşdeu”, a declarat că nu se aşteptau la cifra de peste 900 de candidaţi înscrişi la centrul de examinare al liceului. "La ora 11:00, când a început examenul, le-am dat drumul înăuntru, în liceu, niciun copil nu aşteaptă afară în ploaie" a explicat Almăşan pentru adevarul.ro.

Mai puţini înscrişi la Colegiul "George Coşbuc"

Un alt părinte nemulţumit de îmbulzeala de la liceu a explicat pentru adevarul.ro că şi-a înscris copilul la Haşdeu tocmai ca să evite o posibilă aglomeraţie la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc", aflat în apropiere.

"Am crezut că acolo va fi îmbulzeală, însă iată că nu am anticipat corect, poate şi alţi părinţi s-au gândit la fel", spune mama unui băiat care termină anul acesta clasa a VIII-a.

Faţă de cei aproape 1.000, la "George Coşbuc" sunt înscrişi doar 222 de candidaţi, dintre care 82 sunt elevi care au studiat în clasele V-VIII în cadrul colegiului.

Notele se vor afişa tot la avizier luni, în aceeaşi zi în care se pot depune şi contestaţiile.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite