Beneficiile ciocolatei
0
Două studii publicate recent au arătat că ciocolata nu numai că ajută la reducerea tensiunii arteriale, dar poate îmbunătăţi şi funcţia cognitivă.
Producătorii de ciocolată şi cofetarii nu sunt deloc surprinşi. „Au avut loc multe cercetări cu privire la beneficiile ciocolatei, în special la cele cu un procentaj mai ridicat de cacao“, a declarat Michael Recchiuti, co-proprietar şi ciocolatier în San Francisco, referindu-se la ciocolata neagră, mai concentrată, potrivit publicaţiei „California Watch“.
În primul studiu, cercetătorii din Australia au identificat o scăderea a presiunii arteriale în rândul celor care încep să consume ciocolată. În total, ei au revizuit datele a 856 de persoane implicate în 20 de studii, ce au durat între două şi opt săptămâni. La aportul mediu de produs consumat zilnic, tensiunea arterială a scăzut cu doi, trei milimetri de mercur (unitate utilizată pentru a măsura tensiunea arterială). Efectele au fost observate în termen de două săptămâni de la începerea dietei.
„Deşi nu avem încă dovezi palpabile ale scăderii tensiunii arteriale, mica scădere pe care noi am observat-o în timpul studiilor ar putea completa alte opţiuni de tratament şi ar putea contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare“, a afirmat Karin Ried de la Institutul Naţional de Medicină Integrativă din Melbourne, Australia.
Ried şi colegii ei declară că bogata concentraţie de flavonol, un grup de chimicale din ciocolată, este ceea ce furnizează beneficiile. Alte alimente care includ flavonol sunt caisele, merele, strugurii, vinul roşu şi frunzele de ceai. Însă ciocolata are cea mai mare concentraţie de flavonol, ceea ce o face atât de specială.
Alimentele bogate în flavonol, cum e ciocolata neagră, „sunt eficiente în menţinerea funcţiei cardiovasculare şi a sănătăţii şi sunt asociate cu o funcţie cognitivă îmbunătăţită pentru persoanele mai în vârstă“, susţine Giovambattista Desideri, cercetător la Universitatea din L'Aquila.
Pentru a testa eficienţa flavonolului în funcţia cognitivă, cercetătorul italian Desideri a realizat trei grupuri de persoane. Primul grup a primit o concentraţie mai ridicată de flavonol în fiecare zi timp de opt săptămâni, al doilea o cantitate moderată, iar al treilea o cantitate mică. În cele din urmă, cercetătorii au realizat teste mentale, cum ar fi labirinturi şi amintirea unor cuvinte.
Subiecţii din primul şi al doilea grup şi-au îmbunătăţit capacitatea cognitivă pe parcursul perioadei de studiu, astfel că aceştia au reuşit să termine un exerciţiu în 38 de secunde, pe când subiecţii din grupul cu o cantitate mică de flavonol au scos 104 secunde.
„Pentru cele mai bune cunoştinţe ale noastre, acest studiu este primul care intervine în examinarea aportului alimentar şi a performanţei neuro-cognitive ca răspuns la flavonolul din cacao. Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult, povara tulburărilor cognitive din societate devin mai importante “, susţine cercetătorul italian.
„Consumul de cacao ca parte a regimului alimentar de calorii controlate şi a unui regim nutritiv echilibrat poate reprezenta o strategie interesantă şi inovatoare pentru a menţine sănătatea cardiovasculară şi a creierului “, notează Desideri.
Recchiuti, de la Recchiuti Confections, are propriul sfat. „Recomandarea mea este să fie consumată moderat. Ceea ce am descoperit în trecut, când am studiat beneficiile pozitive asupra sănătăţii ale consumului de ciocolată, este că oamenii au tendinţa de a exagera“.