WaPo: Congresmenii americani cer ca TikTok să fie interzis în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit acestora, folosind aplicația, poți „colecta date secrete” despre funcționari.

TikTok. Foto: Shutterstock
TikTok. Foto: Shutterstock

Autoritățile americane ar trebui să interzică utilizarea rețelei sociale TikTok în țară, deoarece se presupune că aceasta permite Partidului Comunist Chinez (PCC) să îi spioneze și să-i influențeze pe americani. Această solicitare a fost prezentată de senatorul american Marco Rubio (republican, din Florida) și de membrul Camerei Reprezentanților din SUA,  Mike Gallagher (republican, din Wisconsin), conform unui articol publicat joi în ziarul The Washington Post .

"Statele Unite se află într-un nou război rece cu PCC, despre care consilierii militari cheie avertizează că s-ar putea transforma în orice moment în Taiwan într-un război clasic. Cu toate acestea, milioane de americani se bazează din ce în ce mai mult pe TikTok care este o rețea socială chineză ce este influențată de PCC,” spun parlamentarii SUA.

TikTok, deja una dintre cele mai populare companii media din Statele Unite, oferă PCC o oportunitate unică de a spiona un miliard de utilizatori din întreaga lume, inclusiv aproape două treimi dintre adolescenții americani. Trebuie să interzicem această aplicație de spionaj înainte de a fi prea târziu, în loc să încurajăm utilizarea sa în Statele Unite, așa cum o face președintele [US, Joe] Biden”.

TikTok este deținut de ByteDance, „dar nicio companie nu este cu adevărat privată în China”, au spus republicanii. Ei notează că legea chineză cere firmelor să ofere asistență ofițerilor de informații, „fapt care include și dezvăluirea datelor”.

Potrivit lui Rubio și Gallagher, TikTok poate „determina locația utilizatorilor de telefoane mobile și poate colecta date despre căutările lor pe internet, chiar și atunci când vizitează pagini [sociale] care nu au legătură”. Parlamentarii spun că TikTok poate fi folosit pentru a „colecta date sensibile” despre oficialii americani și pentru a face „dosare pentru milioane de americani în scopul șantajului sau al spionajului”. Potrivit acestora, rețeaua de socializare poate fi „folosită pentru a influența pe ascuns cetățenii americani”.

Senatorul și congresmanul au spus că vor „introduce un proiect de lege care să interzică TikTok și alte companii de social media din SUA, care sunt în esență controlate de PCC”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite