Succesul TikTok: de la videoclipuri cu dans la o rețea socială globală. Ce trebuie să știți despre platforma social-media a momentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2022, TikTok a devenit cea mai descărcată aplicație din lume, depășind discret predecesorii lideri Instagram și Twitter. Până la sfârșitul acestui an, va depăși YouTube ca platformă de social media pe care utilizatorii petrec cel mai mult timp.

TikTok, cea mai descărcată aplicație din lume / Foto: EPA-EFE
TikTok, cea mai descărcată aplicație din lume / Foto: EPA-EFE

Creșterea fulminantă a platformei video a uimit investitorii și experții din industrie. Pe măsură ce crește cu o viteză amețitoare, o nouă serie de reportaje din Guardian US investighează unele dintre întrebările tot mai frecvente legate de operațiunile TikTok: opacitatea algoritmului, efectele asupra creierelor noastre, legăturile cu China și rolul pe care îl joacă în răspândirea dezinformării electorale.

„TikTok a devenit o sursă de cultură, o întărire a culturii și un cazan în care se creează cultură”, a declarat Emily Dreyfuss, cercetătoare la Centrul Shorenstein pentru mass-media, politică și politici publice de la Harvard. „E vremea să o luăm în serios”.

Dar mai întâi este nevoie de context pentru a înțelege ascensiunea TikTok și modul în care a modelat internetul în doar câțiva ani.

De unde a apărut TikTok?

Aplicația TikTok, așa cum o știm astăzi, s-a născut din fuzionarea a două platforme chinezești: aplicația de „lip sync“ Musical.ly și platforma video Douyin.

Musical.ly a fost fondată în 2014 în Shanghai și a devenit foarte populară în doar câțiva ani. În 2017, platforma a fost achiziționată de compania chineză de tehnologie web ByteDance pentru 800 de milioane de dolari, ceea ce a deschis drumul către cei 60 de milioane de utilizatori ai Musical.ly din întreaga lume.

Înarmată cu baza de utilizatori din SUA a Musical.ly, ByteDance se mândrea acum cu o acoperire internațională mai largă prin: produsul axat pe China, Douyin, și cel orientat spre lumea întreagă, TikTok.

Cât de rapid a crescut?

Ascensiunea TikTok-ului către dominația mondială a început cu adevărat în 2018, când a depășit pentru prima dată Facebook, Instagram, Snapchat și YouTube în ceea ce privește numărul de descărcări. În anul următor, a devenit a patra cea mai descărcată aplicație non-gaming din lume.

În 2020, pandemia Covid-19 a turnat benzină pe creșterea deja explozivă a aplicației. În timp ce miliarde de oameni se chinuiau să treacă prin lockdownuri repetate, aplicația aduna descărcări, raportând o creștere de 45% a numărului de utilizatori activi lunar între iulie 2020 și iulie 2022.

În prezent, TikTok se mândrește cu peste 1 miliard de utilizatori activi, iar aplicația ar urma să depășească 1,8 miliarde de utilizatori până la sfârșitul anului 2022. Împreună, TikTok și Douyin alcătuiesc a treia cea mai mare platformă de social media în funcție de numărul de utilizatori lunari, după Facebook și Instagram.

Cine o folosește?

Popularitatea TikTok-ului este alimentată de baza de utilizatori relativ tânără. Aproape jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani din SUA folosesc platforma, conform unui raport recent al Pew Research Center, iar 67% dintre utilizatorii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani folosesc aplicația zilnic. Potrivit acelui studiu, 16% dintre adolescenți folosesc TikTok "aproape constant".

Asta face ca TikTok să fie a doua cea mai populară aplicație în rândul tinerilor, după YouTube, care este folosită de 95% dintre adolescenți. Instagram și Snapchat sunt folosite de aproximativ 60% dintre adolescenți, iar Facebook de doar 32%.

Atracția puternică pe care TikTok o exercită asupra tinerilor i-a făcut pe concurenții săi să fie nerăbdători să-i imite ascensiunea. Companii precum Meta (Facebook) s-au luptat să oprească un exod masiv de utilizatori cu vârsta sub 25 de ani de pe platformele lor, iar documentele interne dezvăluite de către Frances Haugen, informator al Meta, în 2021, au arătat că societatea a făcut din menținerea utilizatorilor tineri pe Instagram și Facebook o prioritate de top. În ultimii ani, Meta a investit miliarde de euro în Reels, clona sa de TikTok, dar s-a luptat să o monetizeze.

Îngrijorări tot mai mari

Algoritmul TikTok, care oferă utilizatorilor un conținut extrem de bine personalizat, este un element cheie al succesului său. Platforma, potrivit unor documente interne dezvăluite în 2021, optimizează conținutul pentru minute și ore de vizionare (view time) — o diferență față de concurenții săi care, istoric, au prioritizat clickurile și engagementul. Această diferență cheie și eficacitatea uimitoare a algoritmului au ridicat un semnal de alarmă cu privire la impactul asupra sănătății mintale al unei astfel de targetări intensive.

Preocupările legate de consecințele utilizării extinse a rețelelor de socializare sunt deja prevalente, studiile sugerând că utilizarea excesivă poate acutiza problemele de sănătate mintală și poate contribui la tendințele suicidare. Dar TikTok vine cu propriile sale probleme, inclusiv cu îngrijorarea că feed-ul său bazat pe algoritmi poate face ca tendințele nesănătoase să devină virale înainte ca acestea să poată fi verificate din punct de vedere al siguranței.

Între timp, legislatorii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de legăturile platformei cu China. În 2020, viitorul TikTok-ului în SUA a părut pentru scurt timp nesigur când administrația Trump a amenințat că va interzice complet platforma sau că va forța ByteDance să o vândă unei companii americane.

Sub presiune, TikTok și-a mutat operațiunile de stocare și procesare a datelor utilizatorilor din SUA pe serverele companiei americane de internet Oracle. Începând din iunie 2022, TikTok a declarat că „100% din traficul utilizatorilor din SUA este direcționat către Oracle Cloud Infrastructure”.

Dar întrebările privind accesul chinezilor la datele utilizatorilor americani persistă. TikTok a recunoscut că unele copii de rezervă ale datelor utilizatorilor americani vor continua să fie stocate în China și Singapore. Iar rapoartele Buzzfeed din acest an au arătat că datele utilizatorilor americani au continuat să fie accesate de angajații ByteDance din China.

Se pare că TikTok a purtat discuții cu departamentul de trezorerie al SUA pentru a încheia un acord care să abordeze aceste probleme de securitate națională și care să îi permită să continue să opereze în SUA.

De asemenea, experții avertizează din ce în ce mai mult cu privire la răspândirea dezinformării pe platformă, inclusiv în privința timpul războiului din Ucraina. Un studiu recent privind alegerile din Kenya a constatat că 130 de videoclipuri de pe TikTok vizionate de peste 4 milioane de ori prezentau dezinformări electorale sau discursuri de ură legate de vot.

Pe măsură ce se apropie alegerile de la mijlocul mandatului în SUA, toți ochii sunt ațintiți asupra TikTok pentru cel mai mare test de dezinformare de până acum: „Anul acesta va fi mult mai rău pe măsură ce ne apropiem de alegerile de la mijlocul mandatului”, a declarat Olivia Little, o cercetătoare care a studiat dezinformarea pe TikTok pentru grupul de cercetare Media Matters for America. „A existat o creștere exponențială a numărului de utilizatori, ceea ce înseamnă doar că vor exista mai multe dezinformări pe care TikTok trebuie să lucreze proactiv pentru a le opri, altfel riscăm să ne confruntăm cu o altă criză”.

TikTok a declarat că a luat mai multe măsuri pentru a sprijini sănătatea mintală a utilizatorilor săi, inclusiv prin introducerea unor noi instrumente care „promovează bunăvoința" în aplicație, cum ar fi filtrele care permit utilizatorilor să trieze mai ușor comentariile ofensatoare și un pop-up automat care le cere utilizatorilor „să se mai gândească" să lase comentarii care încalcă anumite directive.

Compania a declarat că îngrijorările legislatorilor americani privind securitatea națională sunt exagerate, argumentând că platforma nu distribuie datele utilizatorilor cu guvernul chinez și că folosește „o combinație de tehnologie și mii de profesioniști în domeniul siguranței” pentru a identifica și elimina videoclipurile care încalcă politicile sale, inclusiv conținutul extremist.

Pentru a combate răspândirea dezinformării electorale pe platforma sa, a declarat compania, aceasta oferă informații corecte despre alegeri și colaborează cu agenții independente de verificare a faptelor (fact-checking) pentru a ajuta la impunerea politicilor sale de moderare a conținutului în preajma alegerilor. Potrivit rapoartelor sale privind transparență, a eliminat 350.000 de videoclipuri legate de dezinformarea electorală în a doua jumătate a anului 2020.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite