Warren Buffett anunţă că va dona alte 4,1 miliarde de dolari şi că demisionează din funcţia de administrator al Fundaţiei Bill & Melinda Gates

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA-EFE
Foto EPA-EFE

Warren Buffett a anunţat, miercuri, că va face o nouă donaţie de 4,1 miliarde de dolari, sub formă de acţiuni Berkshire Hathaway, şi că demisionează din funcţia de administrator al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, relatează CNBC.

Prin donaţia din acest an, donaţiile lui Buffett, miliardarul de 90 de ani supranumit Oracolul din Omaha, ating jumătate din averea sa.

Buffett s-a angajat în 2006 să renunţe la toate acţiunile Berkshire, prin donaţii anuale către Bill & Melinda Gates Foundation, Susan Thompson Buffett Foundation, Sherwood Foundation, Howard G. Buffett Foundation şi NoVo Foundation.

La momentul angajamentului respectiv, Buffett deţine 476.998 de acţiuni Berkshire din clasa A.

Miercuri, miliardarul a spus că deţine 238.624 de acţiuni, în valoare de circa 100 de miliarde de dolari.

”Ziua de astăzi marchează un moment de referinţă pentru mine. În 2006, m-am angajat să distribui toate acţiunile mele la Berkshire Hathaway, peste 99% din avrea mea netă, pentru caritate. Cu donaţia de astăzi de 4,1 miliarde de dolari am ajuns la jumătate”, a afirmat Buffett într-un comunicat.

Demisia lui Buffett din funcţia de administrator al Fundaţiei Gates vine în timp ce organizaţia caritabilă se confruntă cu o perioadă tumultuoasă, din cauza divorţului celor doi fondatori ai săi.

”De ani de zile am fost administrator - un administrator inactiv - al unui singur beneficiar al fondurilor mele, Fundaţia Bill şi Melinda Gates (BMG). Acum demisionez din funcţia respectivă, aşa cum am făcut la toate consiliile de administraţie, altele decât Berkshire ”, a spus Buffett.

”CEO-ul BMG este Mark Suzman, o numiree recentă remarcabilă, care are sprijinul meu deplin. Obiectivele mele sunt 100% sincronizate cu cele ale fundaţiei, iar participarea mea fizică nu este în niciun caz necesară pentru a atinge aceste obiective”, a spus Buffett.

 Bill Gates, co-fondator şi fost CEO al Microsoft, şi soţia sa, Melinda French Gates, şi-au anunţat divorţul în luna mai. Cuplul împreună cu Buffett au fost creatorii Giving Pledge, un program care cere participanţilor să-şi dea mai mult de jumătate din averea lor în scopuri caritabile.

Buffett a declarat că cele 16 contribuţii anuale la cele cinci fundaţii de-a lungul anilor au fost în valoare de 41 miliarde de dolari atunci când au fost plătite.

Buffett este cel mai mare acţionar din Berkshire, deţinând aproximativ 39% din acţiunile de clasă A, potrivit FactSet. Acţiunile Berkshire A şi-au revenit cu mai mult de 20% pentru a atinge un nivel record în 2021, deoarece multe dintre afacerile conglomeratului s-au redresat mai bine decât s-a anticipat, în urma pandemiei.

”Sunt optimist. Deşi negaţioniştii abundă - aşa cum au făcut-o de-a lungul vieţii mele - cele mai bune zile ale Americii sunt cu siguranţă în faţă. Filantropia va continua să asocieze talentul uman cu resursele financiare. La fel şi companiile şi guvernul. Fiecare forţă are punctele sale forte şi punctele sale slabe. Combinate, acestea vor face lumea un loc mai bun - un loc mult mai bun - pentru generaţiile viitoare ", a spus Buffett.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite