VIDEO Protestele se intensifică în SUA. Oamenii cer să se pună capăt abuzurilor poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţa folosită de forţele de ordine din America îi scoate din nou pe oameni în stradă. Străzile mai multor oraşe din Statele Unite au fost invadate de protestatari. Manifestanţii cer autorităţilor să pună capăt abuzurilor poliţiei.

Acţiunile au loc după ce un ofiţer care a ucis un bărbat de culoare a fost absolvit de pedeapsă. În contextul tensiunilor, un nou incident similar a fost înregistrat zilele acestea în oraşul Phoenix. Mii de protestatari au ieşit în stradă la New York. Oamenii au blocat de mai multe ori traficul rutier. Marşul a fost condus de trei mame care şi-au pierdut fiii din cauza acţiunilor poliţiei. Demonstranţii s-au oprit de mai multe ori şi s-au întins în mijlocul drumului, pe Atlantic Avenue. De asemenea, a fost blocată circulaţia pe podul Brooklyn.

  Mulţimea s-a adunat la Foley Square, în apropiere de primărie şi cartierul general al poliţiei din New York.

Manifestanţii purtau pancarte pe care scria: "Viaţia persoanelor de culoare contează", "Rasismul trebuie să dispară".

Mai multe elicoptere au survolat mulţimea, care scanda "Fără justiţie nu poate fi pace!".

Este vorba de a doua noapte consecutivă de manifestaţii la New York, după decizia unui mare juriu de a nu-l inculpa pe poliţistul alb Daniel Pantaleo, implicat în decesul, pe 17 iulie, a lui Eric Garner, un bărbat de culoare, în vârstă de 43 de ani.

Eric Garner era acuzat de vânzare ilegală de ţigarete. Potrivit unei înregistrări video, el a fost imobilizat la pământ de mai mulţi poliţişti, după ce a refuzat să se supună arestării, şi s-a plâns în repetate rânduri că nu poate respira. Moartea sa pe 17 iulie a fost considerată omor de către medicul legist.

Decizia marelui juriu de a nu-l pune sub acuzare pe Daniel Pantaleo intervine după zece zile de la o decizie similară la Ferguson (Missouri) care a provocat revolte urbane, iar forţe importante de poliţie au fost mobilizate la New York pentru a evita orice incident.

Anterior, în timpul manifestaţiilor au fost arestate 83 de persoane, care au fost acuzate de tulburarea ordinii publice, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei de la New York.
 

Şi în capitala Statelor Unite au manifestat sute de oameni. Demonstranţii au mărşăluit pe lângă sediul Departamentului american de Justiţie şi prin faţa Casei Albe.

Protestele s-au extins şi în alte oraşe mari, inclusiv în Oakland, Chicago, Boston şi Pittsburgh.

Un alt caz similar s-a produs, în data de 2 decembrie, la Phoenix, unde un poliţist a împuşcat mortal un bărbat de culoare neînarmat. Acum zece zile, un mare juriu din Missouri a decis să nu-l puna sub acuzare pe un poliţist care a ucis, în august, un adolescent de culoare din Ferguson.

„New York Times“ notează că ar fi cazul deschiderii unei noi anchete în aceste cazuri. Preşedintele Barack Obama a vorbit despre planurile de promovare a unor relaţii mai bune între poliţie şi cei în slujba cărora se află. „Der Spiegel“ notează că evenimentele tragice arată cât rămâne de adâncă divizarea societăţii americane între albi şi negri”,

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi Statelor Unite să se asigure că poliţiştii americani răspund pentru faptele lor, după o decizie în favoarea unui poliţist alb implicat în moartea unui bărbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale, relatează AFP.

"Acest caz ridică încă o dată problema responsabilităţii membrilor forţelor de ordine", a subliniat Stéphane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU.

Secretarul general Ban Ki-moon, a adăugat el, "invită de îndată autorităţile competente în Statele Unite să facă maximum pentru a răspunde cererilor" ca poliţiştii "să răspundă pentru faptele lor".

Ban Ki-moon îndeamnă totodată manifestanţii să se exprime paşnic, iar autorităţile să respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justiţiei de a deschide o anchetă federală, a adăugat Dujarric.

Comitetul ONU împotriva torturii a denunţat într-un raport folosirea excesivă a forţei de către poliţia americană şi deschiderea focului asupra unor persoane de culoare neînarmate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite