VIDEO Prima vizită a preşedintelui american Barack Obama în Israel. Şeful de stat israelian: „Bine aţi venit acasă, dle preşedinte!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO Reuters
Preşedintele Barack Obama, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO Reuters

Preşedintele american Barack Obama a ajuns, miercuri, la Tel Aviv, pentru prima sa vizită în Israel din cel de-al doilea mandat prezidenţial, cu singura intenţie declarată de „a asculta”, însă fără să lanseze vreo iniţiativă de pace. Turneul de trei zile, care va include vizite şi în Iordania şi în teritoriile palestiniene, este dominat de criza nucleară iraniană, scrie AFP.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la scurt timp după ora locală 12.15 (12.15 ora României), pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv. Obama a fost întâmpinat de primii oameni în stat ai Israelului, preşedintele Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu.

După ce au dat mâna, preşedintele israelian i-a spus lui Obama că „împărtăşim aceleaşi pericole şi aceleaşi speranţe”, informează postul de ştiri AlJazeera. De asemenea, Peres i-a urat liderului american „bun venit acasă”. „Vrem să vă simţiţi ca acasă”, i-a spus Peres lui Obama.

Premierul Netanyahu, a cărui guvern tocmai a fost învestit, i-a spus preşedintelui american că Israelul doreşte să fie în relaţii de pace cu vecinii palestinieni, iar opinia a fost întărită de preşedintele Peres, care a susţinut că Israelul „îşi doreşte să se termine odată conflictul cu palestinienii”. Netanyahu i-a mulţumit preşedintelui american pentru generoasa asistenţă militară, pentru scutul antirachetă şi pentru cooperarea în domeniul securităţii. „Vă mulţumesc că staţi alături de Israel în aceste timpuri de schimbări istorice în Orientul Mijlociu', a declarat Netanyahu, a cărui relaţie cu Obama a fost adesea tensionată. „Vă mulţumim pentru afirmarea fără echivoc a dreptului suveran al Israelului de a se apăra împotriva oricărei ameninţări”, a mai indicat premierul.

„Văd această vizită ca pe o oportunitate de a reafirma legătura de nezdruncinat între naţiunile noastre, de a reitera angajamentul neabătut al Americii faţă de securitatea Israelului, şi de a vorbi direct poporului israelian şi vecinilor voştri”, a declarat Obama, la sosirea pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. „Sunt încrezător să declar că alianţa noastră este eternă, pentru totdeauna”, a adăugat preşedintele american.

După întâmpinarea de pe aeroportul din Tel Aviv, Obama urmează să inspecteze o baterie a sistemului antirachetă Iron Dome, finanţat de Statele Unite.

Prin vizita în Israel, Obama doreşte încurajarea unor relaţii cât mai strânse cu Israelul, principalul aliat al Statelor Unite în zonă, căutând să reconcilieze diferendele cu Netanyahu în privinţa programului nuclear iranian şi a colonizării teritoriilor palestiniene.

Joi, Obama îşi va continua turneul, întâlnindu-se la Ramallah, în Cisordania, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care a doua zi îl va primi pentru o scurtă vizită la Biserica Naşterii Domnului din Betleem.

Dornic să se adreseze direct israelienilor, el va ţine joi un discurs la Centrul internaţional de congrese din Ierusalim, scrie AFP.

În cursul acestei vizite cu o înaltă încărcătură simbolică, Obama va merge la Muzeul naţional al Israelului, în special pentru a admira faimoasele manuscrise de la Marea Moartă, aflate în posesia Israelului după războiul din 1967. Vineri, va depune coroane de flori la mormântul fondatorului sionismului, Theodor Herzl, şi al premierului asasinat Yitzhak Rabin, după care va vizita Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem.

Preşedintele Barack Obama se va deplasa apoi în Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdullah al II-lea, iar sâmbătă dimineaţă va vizita situl arheologic de la Petra.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite