Uraganul Ida face ravagii în SUA: peste un milion de gospodării fără curent electric, străzi inundate, case distruse FOTO VIDEO

0
0
FOTO Gettyimages
FOTO Gettyimages

Uraganul Ida din Luisiana a afectat alimentarea cu energie electrică, a inundat străzile şi a rupt acoperişurile. Locuitorii au evaluat amploarea pagubelor provocate de trecerea uraganului Ida, descrise de guvernatorul statului drept „catastrofale", relatează AFP.

Peste un milion de gospodării erau în continuare private de curent electric luni seara, din cauza rafalelor provocate de urganul Ida, potrivit site-ului specializat PowerOutage.US, scrie hotnews.ro.

Uraganul Ida a atins ţărmul, duminică după-amiază, în apropiere de Port Fourchon, în Louisiana, având forţa unui uragan de categoria 4, extrem de periculos, cu rafale de vânt ce pot atinge viteza de 260 de km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite.

„Daunele sunt cu adevărat catastrofale", a declarat pentru postul NBC guvernatorul statului, John Bel Edwards.

Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa, prima după căderea unui copac în aşezarea Prairieville, iar a doua în timp ce încerca să traverseze un drum inundat din New Orleans.

Legendara clădire din New Orleans unde a trăit în tinereţe Louis Amstrong, distrusă 

 Louis Armstrong casa

Uraganul Ida, care a atins zona de uscat în weekend în statul american Louisiana, a distrus în întregime clădirea istorică din oraşul New Orleans în care a locuit în tinereţe Louis Armstrong, informează EFE care citează media locale.

Într-un clip postat pe Twitter de Jack Royer, prezentator în cadrul WIAT-TV, un canal de ştiri al televiziunii din New Orleans, se poate vedea amploarea pagubelor provocate de uragan acestei clădirii în care muzicianul a locuit şi a făcut primii paşi în muzică.

Clădirea, din care a rămas un morman de moloz şi care a fost asociată istoriei muzicii jazz, a fost sediul croitoriei şi reşedinţei familiei Karnofsky, care a construit-o în 1913, potrivit surselor. Armstrong a început să lucreze de mic pentru soţii Karnofsky, care i-au oferit în această clădire a doua lui casă. Tânărul Armstrong obişnuia să ia masa alături de familie, iar soţii Karnofsky i-au împrumutat banii cu care şi-a cumpărat prima trompetă.

În 1912, Armstrong a fost arestat în apropiere de acest loc şi trimis la aşa numita "Colored Waif's Home", o casă pentru copiii şi tinerii de culoare abandonaţi. Aici a devenit parte dintr-o trupă de muzică şi a început să cânte mai frecvent la trompetă.

Fiul familiei Karnofsky, Morris, a deschis în acest loc primul magazin de discuri jazz din New Orleans, "Morris Music", care a fost inclus în Registrul Naţional al Locurilor Istorice din Statele Unite. 

5.200 de persoane au fost mobilizate pentru a ajuta victimele 

Agenţia Federală Americană pentru Situaţii de Urgenţă (FEMA), cu sprijinul Gărzii Naţionale, a mobilizat peste 5.200 de persoane pentru a veni în ajutorul victimelor, a asigurat Pentagonul. Ajutorul federal va continua "atât timp cât va fi nevoie", a declarat preşedintele Joe Biden în cadrul unei întâlniri cu oficialii FEMA, guvernatorii şi primarii din oraşele afectate.

În localitatea LaPlace, la vest de New Orleans, puternic afectată de uraganul Ida, membrii Gărzii Naţionale au intervenit de asemenea pentru a salva rezidenţii rămaşi captivi în mijlocul apelor, ajutaţi de mai multe elicoptere, camioane şi bărci. „Eram circa cincisprezece într-un hotel” în seara uraganului, a declarat pentru AFP Jonathan Guity, în vârstă de 30 de ani, cu un bebeluş în braţe, care tocmai fusese salvat de un elicopter. „Vântul era foarte puternic, iar când am vrut să ieşim din hotel, a doua zi, era prea multă apă”, de cel puţin doi metri, a continuat el.

Pagubele au fost mai reduse în centrul istoric din New Orleans, cel mai mare oraş din Louisiana, unde unele persoane au ieşit pe străzi, sfidând ordinele autorităţilor de a rămâne în case din cauza riscului de inundaţii, fulgere sau electrocutare.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri