Uraganul Ida a atins coastele Louisianei cu o forţă devastatoare, vânt de 260km/h, la exact la 16 ani de la Katrina

0
0
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Uraganul Ida a atins ţărmul, duminică după-amiază, în apropiere de Port Fourchon, în Louisiana, având forţa unui uragan de categoria 4, extrem de periculos, cu rafale de vânt ce pot atinge viteza de 260 de km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite.

Ida loveşte Louisiana exact în ziua în care se împlinesc 16 ani de la devastatorul uragan Katrina, care a avut un impact istoric în aceeaşi regiune. Dacă viteza vântului va spori cu 11 km/h, atunci Ida ajunge uragan de categoria 5, cea mai mare posibilă, şi va fi a cincea furtună tropicală cu această forţă care a atins vreodată teritoriul continental al SUA.

Partea de nord a „ochiului” uraganului se deplasează spre ţărm de-a lungul coastei de sud-est a Louisianei, potrivit actualizării de la ora 19:00 (ora Românei) a Centrului Naţional pentru Uragane. Partea din jurul „ochiului” urganului este cea mai periculoasă zonă a unui uragan, unde vântul se manifestă cel mai puternic.

Ida a atins pământul american cu rafale de vânt de până la 260 km/h, iar deja 250.000 de locuinţe erau fără electricitate.

"Găsiţi locul cel mai sigur din casă şi staţi acolo până când furtuna va trece", a scris pe Twitter guvernatorul John Bel Edwards.

"Următoarele 24-36 de ori vor fi absolut cruciale pentru noi, aici în Louisiana. Cred că sistemul costisitor de diguri înfiinţat după ravagiile produse de Katrina va rezista", a afirmat guvernatorul.

Ida va fi cel mai puternic uragan care va lovi Louisiana din anii 1850, anunţa sâmbătă John Bel Edwards, într-un apel ca locuitorii să se refugieze în camere fără ferestre.

New Orleans, cel mai mare oraş din stat, era afectat deja duminică de ploi şi vânt puternic, magazinele fiind baricadate cu garduri de lemn şi saci de nisip.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri