Un veteran american nu crede că soldații SUA sunt pregătiți pentru un război de la egal la egal: „Ne-am obișnuit doar cu lupta de gherilă“

0
Publicat:

Un veteran american care a luptat în Ucraina spune că Armata americană a petrecut atât de mult timp concentrată pe lupta împotriva insurgenților, încât a uitat „ce înseamnă de fapt a lupta într-un război”.

Soldatii americani nu se considera pregatiti pentru luptele de la egal la egal FOTO Shutterstock
Soldatii americani nu se considera pregatiti pentru luptele de la egal la egal FOTO Shutterstock

„Am neglijat o mare parte din instruirea” despre „cum să luptăm și să supraviețuim într-un război între egali”, a declarat veteranul, care a vorbit sub condiția anonimatului, pentru Business Insider.

El e de părere că „în Armata americană, ne-am concentrat în cea mai mare parte pe un război de gherilă și ne-am luptat cu insurgenții”, făcând referire la locuri precum Irak și Afganistan. Armata SUA a investit zeci de ani, miliarde de dolari și mii de vieți în lupte în aceste țări.

Fostul soldat a vorbit despre modul în care s-a desfășurat antrenamentul său cu Armata americană cu câțiva ani în urmă, comparativ cu ceea ce a văzut în Ucraina, unde a început să lupte odată cu invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022 și de unde a plecat în decembrie anul trecut.

Fostul militar a spus că a luptat în Irak în regim privat după ce a părăsit armata SUA, iar în Ucraina a luptat în puncte fierbinți precum Harkov și Bahmut. El a servit ca medic militar al unității sale, tratând camarazii când au fost răniți în luptă.

„Ne-am obișnuit atât de mult cu ideea de a lupta doar în confruntări de gherilă și de a lupta împotriva terorismului și cu orice altceva, încât am cam uitat ce înseamnă de fapt să duci un război”, a afirmat el.

Conflictele din Irak și Afganistan au fost adevărate războaie care au avut un preț sever în vieți omenești, dar războiul din Ucraina este un război industrial la niveluri de distrugere cum nu a mai văzut lumea de mult timp.

Punând accent pe războaiele din Orientul Mijlociu în mare parte a acestui secol, SUA și unii dintre aliații săi NATO din Europa au lăsat abilitățile necesare pentru acest tip de conflict să se atrofieze.

Veteranul a spus că atunci când a trecut prin antrenament, nu a primit niciodată vreo pregătire reală pentru conflictul de la egal la egal. „Puțin vorbit despre asta și doar puțin antrenament, dar nimic până la punctul care m-ar fi pregătit pentru războiul din Ucraina”, și-a amintit el.

Fostul militar a mai zis că soldații americani sunt obișnuiți să lupte cu un avantaj de echipament și forță, dar împotriva Rusiei în Ucraina, „de mult timp am luptat în dezavantaj în comparație cu inamicul”.

În armata americană, a explicat el: „Cred că o mare parte din pregătirea pe care o avem este adaptată mai mult pentru a lupta într-un război de gherilă în zilele noastre decât pentru a lupta de fapt cu un adversar apropiat, cum ar fi cu Rusia sau China." Veteranul crede că este o problemă cu care se confruntă mulți membri NATO.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite