Un lunetist american care luptă în Ucraina explică de ce soldații din unitatea sa preferă armele sovietice

0
Publicat:

Un veteran american care luptă în Ucraina a dezvăluit că soldații din unitatea sa preferă să folosească arme din epoca sovietică în locul celor moderne, întrucât muniția este mai ușor de găsit și poate fi luată inclusiv de la inamicii ruși, relatează Business Insider. 

Ucraina se confruntă cu o lipsă considerabilă de muniție. Foto:  Profimedia (Arhivă)
Ucraina se confruntă cu o lipsă considerabilă de muniție. Foto: Profimedia (Arhivă)

Jonathan Poquette activează în prezent ca lunetist în Ucraina și a declarat că unitatea sa preferă armele AK-74, care sunt încărcate cu cartușe de 5,45×39 mm. 

Conform lunetistului, această armă este des folosită de ucraineni și ruși. Ucraina, care a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică, dispune de o mulțime de armament din epoca sovietică. 

Există, desigur, și alte moduri prin care poți procura muniția necesară, a afirmat Poquette, menționând că „dacă ataci o poziție rusă și trebuie să te reaprovizionezi, rușii vor avea, de obicei, muniție de 5,45". 

Poquette se numără printre cei care fac parte din Chosen Company, o unitate de luptători din cadrul Brigăzii 59 Motorizate a armatei ucrainene. Aceasta este, din punct de vedere tehnic, o unitate de recunoaștere, dar realizează atât operațiuni de asalt în prima linie, cât și acțiuni defensive. Veteranul american a fost rănit în luna ianuarie și, de la incident, se recuperează și antrenează la Kiev. 

„O mulțime de puști”

Referitor la armele AK-74, lunetistul a afirmat că „Occidentul a donat o mulțime de puști care folosesc 5,56", făcând aluzie la muniția standard a NATO de 5,56X45 mm, „dar problema este că ucrainenii nu au reușit să consolideze neapărat foarte bine aceste arme în anumite zone". 

AK-74 a fost conceput în anii 1970, iar o versiune îmbunătățită, AK-74M, a fost folosită pentru prima dată de armata rusă în 1991. Potrivit producătorului armei, versiunea din urmă este încă utilizată pe scară largă în armata lui Putin ca armă de serviciu standard. 

Potrivit lui Poquette, unele dintre armele oferite de țările occidentale ridică probleme, întrucât sunt adesea echipate cu 5,56, iar muniția din Occident a fost destul de limitată în ultima perioadă. 

Ucraina se confruntă cu o lipsă considerabilă de muniție și armament, care a avut consecințe grave de-a lungul liniei frontului. Statele Unite au transferat recent în Ucraina mii de arme de calibru mic și în jur de 500.000 de cartușe de muniție iraniană luate de la contrabandiști, însă aceasta este doar o soluție temporară. 

Situația a fost și mai gravă din cauza faptului că republicanii din Statele Unite au blocat acordarea de ajutoare suplimentare în ultima jumătate de an. Și asta în pofida faptului că o bună parte din bani ar urma să revină în economia americană, deoarece multe companii din domeniul apărării vor obține contracte, în special pentru a înlocui sistemele trimise în Ucraina. 

Militarii susțin că acest lucru a dus la raționalizarea muniției și, în unele cazuri, nu au avut cu ce să deschidă focul o zi întreagă. Alteori, atunci când o altă echipă preia o poziție, noile forțe solicită muniția și grenadele celor care pleacă. 

Printre cele mai mari lipsuri ale Ucrainei în acest moment se numără cele din domeniul apărării antiaeriene și al artileriei, ceea ce înseamnă că orașele sunt lipsite de apărare și că lupta în prima linie este mult mai dificilă. 

Muniție pentru Ucraina

În această săptămână, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că Moscova dispune de 10 ori mai multe proiectile de artilerie decât țara sa. El a spus că, în cazul în care nu va fi reluat ajutorul din partea SUA, „nu vom avea nicio șansă de a învinge". 

Poquette a explicat că unitatea sa a fost forțată să devină din ce în ce mai selectivă cu obiectivele sale, chiar și să nu mai folosească arme care la un moment dat puteau schimba situația pe front. 

Ucrainenii, a spus el, nu mai folosesc sistemele de rachete HIMARS, fabricate în SUA, așa cum o făceau înainte. El a spus că unitatea a trebuit să înceteze să mai folosească sistemele din pricina lipsei de rachete. 

La rândul său, Europa a depus eforturi pentru a spori aprovizionarea cu muniție a Kievului, însă aliații au precizat că nu există destule muniții de rezervă pe continent și nu se produc suficiente muniții noi. 

În cadrul unei inițiative aflate sub conducerea Republicii Cehe, s-a încercat obținerea de muniție din afara Uniunii Europene. Președintele țării a spus săptămâna aceasta că primele 180.000 de cartușe au fost contractate și vor fi livrate pe frontul ucrainean „în următoarele luni". 

Poquette a susținut că Ucraina are nevoie urgentă de artilerie și muniție mai mult decât de echipamente avansate, cum ar fi tancuri, de la aliații săi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite