Bărbat condamnat la amendă penală şi daune morale după ce a ucis căţeluşa unor vecini. Patrupedul îi intrase în curte

0
Publicat:

Un bărbat din Bihor, trimis în judecată pentru că a omorât căţeluşa vecinilor, care i-a intrat în curte, a fost condamnat la amendă penală şi obligat să le plătească vecinilor daune morale şi onorariul avocatului, iar statului cheltuielile cu ancheta şi procesul.

Ucigaşul căţeluşei Negruţa(foto, dreapta) a fost condamnat la amendă penală.
Ucigaşul căţeluşei Negruţa(foto, dreapta) a fost condamnat la amendă penală.

Bărbatul se numeşte Ioan Ardelean, are 65 ani şi locuieşte în comuna Sântandrei. El a fost trimis în judecată pentru că a ucis patrupedul vecinilor cu o furcă, doar pentru că aceasta i-a intrat în curte.

Animalul se numea Negruţa, era o căţeluşă de rasă comună, cu zgardă la gât şi microcip, care dispăruse din curtea proprietarilor când aceştia au deschis poarta ca să ducă în casă un frigider. Oamenii au şi cerut ajutor, postând fotografii pe reţelele de socializare, dar, din nefericire, fără rezultat. Căţeluşa a ajuns în curtea vecinului Ioan Ardelean, unde a şi fost găsită moartă de către poliţiştii locali chemaţi chiar de acesta.

Cazul a ajuns în ancheta poliţiştilor de la Biroul pentru protecţia animalelor, care l-au reţinut pe bărbat pentru 24 ore pentru uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, acuzaţie pentru care l-au şi trimis în judecată în martie 2022.

Fără nicio justificare

Judecătoria Oradea, unde a început procesul, a pronunţat, vineri, hotărârea luată în caz, instanţa stabilind că bărbatul - care a pretins că a lovit căţelul pe furcă de teamă-  nu are nicio justificare pentru ce a făcut.  Dacă într-adevăr i-ar fi fost teamă de Negruţa, ar fi intrat în casă şi ar fi sunat la poliţie ori ar fi aşteptat ca animalul să plece. În loc de asta, el a luat furca, "fapt ce denotă că nu a simțit un pericol real din partea animalului", se arată în hotărârea pronunţată. 

Instanţa i-a dat dreptate omului, că patrupedul nu avea ce căuta în curtea lui, însă a stabilit că modalitatea în care a ales să rezolve situația "a fost una nepotrivită și îmbracă forma ilicitului penal".

"Simpla prezență a câinelul în curtea inculpatului nu constituie prin ea însăși un atac care să justifice uciderea acestuia. Inculpatul a lovit câinele în cap cu colții ascuțiți ai unei furci, nelăsându-i acestuia nicio șansă de a supraviețui", a explicat judecătorul în hotărârea pronunţată, decretând că fapta comisă de bărbat "este nejustificată, imputabilă acestuia și a fost comisă cu vinovăție".

Ca atare, în opinia judecătorului, orice altă soluţie în afara cele de condamnare "ar constitui o încurajare a inculpatului la repetarea comportamentului agresiv și în alte circumstanțe". Prin urmare, bihoreanul s-a ales cu o amendă penală de 3.200 lei, "aptă să asigure că inculpatul va conștientiza gravitatea și rudimentaritatea recurgerii la un asemenea gest, respectiv la uciderea unui animal".

A ucis, să plătească!

Însă nu e tot. Judecătorul a considerat, totodată, că uciderea patrupedului a fost de natură să cauzeze „o suferință profundă pe plan emoțional", proprietarilor câinelui, motiv pentru care a dispus ca cel care le-a omorât căţeluşa să le plătească despăgubiri morale de 4.000 lei, să le achite onorariului avocatului, de 2.700 lei, iar statului cheltuielile cu ancheta şi procesul, în valoare de 1.200 lei.

"Câinele ucis de inculpat aparținea persoanei vătămate și făcea parte, propriu-zis, din familia acesteia, astfel cum rezultă și din fotografiile anexate. Afecțiunea familiei față de câine s-a manifestat inclusiv prin aceea că animalul avea carnet de sănătate, fiind supus periodic controalelor medicale și vaccinat. Totodată, din declarația martorului audiat reiese că, după uciderea câinelui, i-a văzut pe partea civilă și pe soțul acesteia afectați, iar pe copilul părților civile l-a văzut abătut și plângând pe stradă", scrie în hotărârea care, deocamdată, nu este definitivă, putând fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicarea cu părţile. În acest caz, verdictul final îl va pronunţa Curtea de Apel Oradea. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite