Trump vrea să reformeze sistemul de vize pentru lucrătorii calificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, liderul Casei Albe Foto: Guliver / Getty Images
Donald Trump, liderul Casei Albe Foto: Guliver / Getty Images

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, doreşte o modificare vizând celebrele vize de tip H-1B, preferate de Silicon Valley, în contextul luptei administraţiei sale împotriva „fraudei şi abuzului“. Totuşi, marja sa de manevră rămâne limitată în absenţa unei reforme legislative de amploare, notează AFP, preluată de dhnet.be.

Preferate de companiile specializate în noile tehnologii, aceste permise de muncă (cu durată determinată) destinate oamenilor de ştiinţă, inginerilor şi programatorilor sunt în special o poartă de acces pentru mulţi indieni atraşi de Silicon Valley.

Preşedintele SUA este aşteptat să semneze marţi la Kenosha, statul Wisconsin, un ordin executiv prin care cere ministerelor avizate (al Muncii, Justiţiei, Securităţii Interne) să propună reforme pentru ca programul H-1B „să revină la scopul iniţial: oferirea de vize candidaţilor cu o înaltă calificare pentru posturi bine plătite“.

„Prea mult timp, în loc să permită venirea numai a celor mai buni (...), programul H-1B a fost aplicat de o manieră nefastă pentru lucrătorii americani“, potrivit Casei Albe, care consideră că acesta a condus la sosirea unui val de lucrători „relativ puţin calificaţi şi prost plătiţi“ în sectorul tehnologiei.

Serviciile de imigrare au anunţat deja la începutul lunii aprilie o serie de măsuri în lupta împotriva „fraudei şi abuzului“ în atribuirea acestor râvnite vize.

Măsurile intervin într-un moment în care SUA dau undă verde atribuirii anuale a circa 85.000 de vize de tip H-1B.

Deşi preşedintele SUA nu poate, printr-un simplu decret, să modifice numărul vizelor alocate, Casa Albă speră ca, prin semnarea acestui text, să dea un impuls înaintea unei posibile reforme legislative viitoare ale cărei contururi sunt totuşi foarte neclare, adaugă France Presse.

„Aceasta este o etapă tranzitorie spre un sistem de imigraţie mult mai centrat pe calificări“, a explicat, sub protecţia anonimatului, un responsabil american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite