Trump cere Coreei de Sud să plătească pentru sistemul THAAD. Seulul refuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat joi, în cadrul unui interviu acordat Reuters, că este posibil un conflict major cu Coreea de Nord din cauza programelor sale nuclear şi balistic, adăugând însă că ar prefera o soluţie diplomatică.

„Există posibilitatea să ajungem la un conflict major, major cu Coreea de Nord“, a spus Trump în interviul acordat agenţiei citate. „Ne-ar plăcea să rezolvăm lucrurile prin diplomaţie, însă este foarte dificil“, a continuat liderul de la Casa Albă, potrivit căruia regimul nord-coreean reprezintă în acest moment cea mai mare provocare globală.

Pe de altă parte, Trump a afirmat că vrea ca Seulul să suporte costul sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), care are ca scop contracararea ameninţării nord-coreene şi care a început deja să fie instalat pe teritoriul sud-coreean. Mai mult, potrivit unor oficiali americani, acesta ar urma să devină operaţional „zilele următoare“, relatează AFP.

„Am informat Coreea de Sud că ar fi adecvat să plătească. Este un sistem de un miliard de dolari“, le-a spus Trump celor de la Reuters. „Este fenomenal, distruge rachete direct pe cer“, a mai spus el.

Seulul a replicat că, potrivit termenilor acordului asupra prezenţei americane în această ţară, Coreea de Sud furnizează terenul pentru sistemul THAAD şi infrastructurile aferente, în timp ce Washingtonul trebuie să plătească pentru a-l desfăşura şi a-l face să funcţioneze.

„Nu există schimbare în această poziţie de bază“, a afirmat într-un comunicat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Washingtonul şi Seulul sunt legate printr-un tratat de securitate încă din perioada Războiului coreean (1950-1953), iar peste 28.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în Coreea de Sud.

Tensiunile s-au agravat considerabil în ultimul timp în Peninsulă după o serie de tiruri cu rachete ale Phenianului şi avertismentele Washingtonului, potrivit cărora opţiunea militară este „pe masă“.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite