Trump a cerut anularea achiziţiei unui nou avion Air Force One, pentru că este prea scump. Boeing îl contrazice INFOGAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american ales Donald Trump a cerut marţi Guvernului să anuleze achiziţia unui nou avion Air Force One de la Boeing, spunând că este „ridicol” şi prea scump, relatează Reuters.

„Boeing construieşte un nou Air Force One 747 pentru viitorii preşedinţi, dar costurile sunt scăpate de sub control, peste patru miliarde de dolari. Anulaţi comanda!”, a afirmat Trump într-un mesaj pe Twitter.

El le-a spus, la scurt timp după aceea, jurnaliştilor: „Avionul este scăpat complet de sub control. Cred că este ridicol. Cred că Boeing face o mică şmecherie”.

“Vrem ca Boeing să facă mulţi bani, dar nu atât de mulţi bani”, a adăugat Trump, care va fi învestit în funcţie pe 20 ianuarie.

Boeing nu a comentat deocamdată anunţul.

Aviaţia SUA a anunţat în ianuarie 2015 că un Boeing 747-8 va înlocui cele două avioane actuale care transportă preşedinţi americani. Air Force One este unul dintre cele mai vizibile simboluri ale Statelor Unite.

Detaliile despre valoarea totală a noului contract nu au fost făcute publice, însă Aviaţia militară a anunţat anterior că a alocat 1,65 miliarde de dolari pentru două avioane noi.

Preşedinţii americani folosesc avioanele Boeing din 1943, potrivit site-ului companiei.

Modelele Boeing 747-8 au 73 de metri lungime şi o anvergură a aripilor de 68 de metri. Aparatele pot zbura direct de la Washington la Hong Kong, cu 1.600 de kilometri mai mult decât actualul Air Force One.

Boeing anunţă că are un contract de 170 de milioane de dolari cu Guvernul SUA privind Air Force One

Boeing a anunţat, într-un comunicat, că are un contract de 170 de milioane de dolari cu Guvernul SUA privind Air Force One, la scurt timp după ce preşedintele american ales, Donald Trump, a cerut rezilierea contractului, pe care l-a estimat la patru miliarde de dolari, relatează NBC News, în timp ce Casa Albă a anunţat că nu ştie de unde a ajuns republicanul la această sumă.

“În prezent avem un contract pentru 170 de milioane de dolari, pentru a ajuta la stabilirea capacităţilor acestei aeronave militare complexe, care deserveşte necesităţile unice ale preşedintelui Statelor Unite. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Aviaţia Militară a SUA privind fazele următoare ale programului care ne permite să oferim cele mai bune avioane pentru preşedinte, cu cea mai bună valoare pentru contribuabilul american”, se arată într-un comunicat.

Casa Albă a anunţat că nu ştie de unde a obţinut Trump suma de patru miliarde de dolari. „O parte dintre statisticile citate, să spunem, nu par să reflecte natura aranjamentului dintre Boeing şi Departamentul Apărării”, a spus un purtător de cuvânt al Guvernului, Josh Earnest.

Trump a deţinut anterior acţiuni Boeing, a declarat purtătorul de cuvânt Jason Miller marţi. Preşedintele-ales a vândut, însă, acţiunile, ca pe toate cele pe care le deţine în iunie 2016.

Miller nu a răspuns direct cum a ştiut Trump preţul unui nou Air Force One, dar, potrivit celor mai recente date, are dreptate privind nota de plată de patru miliarde de dolari. Cercetarea şi dezvoltarea în proiect a costat deja 2,7 miliarde de dolari pentru primii doi ani. Această sumă a fost bugetată şi aprobată deja, iar Biroul de Contabilitate al Guvernului a avertizat anul trecut că aceste costuri vor ajunge la circa 3,2 miliarde de dolari, potrivit NBC News.

Până în momentul în care aeronava va fi livrată, costul total va depăşi patru miliarde de dolari, pentru că Guvernul va trebui să cumpere cele două aeronave, după ce acestea vor fi construite.

Air Force One este mult mai scumpă decât avioanele comerciale obişnuite, din cauza pachetului de comunicaţii şi de măsuri de apărare pe care le include.

Boeing a fost singura alegere pentru Air Force One, pentru că este o companie americană şi construieşte aeronave cu patru motoare, necesare pentru a susţine greutatea.

Păstrarea vechiului Air Force One este o opţiune, dar nu cea ideală. Avionul are o durată de viaţă de circa 30 de ani, iar cele aflate în prezent în uz se apropie de această vârstă.

Pe măsură ce aeronavele îmbătrânesc, siguranţa poate deveni o problem, iar costurile de mentenanţă cresc.

infografie air force one
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite