„Dosarul Taiwan”: China cere Statelor Unite să blocheze o vizită a preşedintei Taiwanului. Fost candidat prezidenţial, intermediar între Trump şi Tsai Ing-wen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile dintre Statele Unite şi China par să crească în contextul convorbirii telefonice recente dintre preşedintele ales american Donald Trump şi preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen. Beijingul a cerut Washingtonului să blocheze o vizită a şefei statului taiwanez în Statele Unite, sub suspiciunea că ar putea avea loc o întâlnire între cei doi, relatează „The Guardian”.

În acelaşi timp, „The New York Times” anunţă că Bob Dole, fost candidat republican la alegerile prezidenţiale din 1996 şi actual lobbyist al unei firme de avocatură, a intermediat conversaţia dintre Trump şi Tsai ing-Wen, pentru care ar fi militat timp de şase luni, punând în legătură membri ai echipei lui Trump cu oficiali taiwanezi.

Ministerul de Externe chinez a cerut Statelor Unite să blocheze o vizită a lui Tsai Ing-wen care ar urma să aibă loc luna viitoare, în cadrul căreia se speculează că ar putea avea loc şi o întrevedere la New York cu Donald Trump, înainte de inaugurarea acestuia din urmă ca preşedinte.

„Sperăm că Statele Unite nu îi vor admite vizita, pentru a nu trimite semnale greşite forţelor care militează pentru independenţa Taiwanului”, se arată într-un comunicat al ministerului chinez publicat de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a răspuns însă că Statele Unite permit de multă vreme tranzitarea teritoriului său de către lideri ai Taiwanului, în conformitate cu „natura neoficială” a relaţiilor dintre cele două ţări.

Beijingul consideră Taiwanul - guvernat de continuatorii statului pre-comunist – ca parte integrală a Chinei, tratând problema insulei într-un manieră fermă, considerând orice recunoaştere a independenţei insulei drept o insultă. Statele Unite au renunţat la relaţiile diplomatice cu Taiwan odată cu stabilirea celor cu China, în 1979.  

De aceea, anunţul de săptămâna trecută a conversaţiei dintre preşedintele-ales al Statelor Unite şi cel al Taiwanului a trimis unde de şoc atât la Washington, cât şi la Beijing, iar analişti politici din ambele ţări se tem că relaţiile dintre Statele Unite şi China s-ar putea deteriora dacă Trump menţine legăturile cu Tsai Ing-wen.

Bob Dole, intermediar între echipa lui Trump şi oficiali taiwanezi

Deşi magnatul şi echipa lui de tranziţie au încercat să minimizeze impactul conversaţiei telefonice, susţinând că şefa statului taiwanez l-a contactat pe Trump cu scopul de a-l felicita pentru câştigarea alegerilor, „The New York Times” a publicat miercuri dimineaţă documente prin care demonstrează că apelul a avut loc în urma unor negocieri care au durat şase luni.

Principalul intermediar a fost Bob Dole, fostul candidat republican la alegerile prezidenţiale din 1996, în care a fost învins de Bill Clinton. Dole, acum în vârstă de 93 de ani, a acţionat din postura de lobbyist al firmei de avocatură Alston & Bird pentru a aranja mai multe întâlniri între consultanţi ai lui Trump şi oficiali taiwanezi. 

De asemenea, Dole a militat cu succes pentru includerea unui limbaj favorabil Taiwanului în platforma partidului republican. Firma lui Dole a fost renumerată cu 140.000 de dolari de către guvernul taiwanez în perioada mai-octombrie 2016.

„Cei din Taiwan văd un preşedinte nou, republican, şi ar vrea să dezvolte relaţii mai strânse cu Statele Unite” a declarat Dole în cadrul unui interviu publicat marţi.

Fostul candidat prezidenţial a confirmat faptul că eforturile sale de intermediar continuă, încercând să aranjeze întâlniri între o delegaţie taiwaneză şi Reince Priebus, şeful de cabinet al Casei Albe nominalizat de Trump, însă nu a specificat dacă intră în calcule şi o eventuală întâlnire între magnat şi Tsai Ing-wen.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite