SUA dezvăluie un complot de asasinare a lui John Bolton: Inculpatul este un membru al Gardienilor Revoluţiei din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Robert Bolton FOTO EPA-EFE
John Robert Bolton FOTO EPA-EFE

Departamentul american al Justiţiei a dezvăluit un complot orchestrat de un membru al Gardienilor Revoluţiei din Iran în vederea asasinării fostului consilier pentru Securitate Naţională la Casa Albă, John Bolton.

Într-un comunicat publicat miercuri, Departamentul american al Justiţiei anunţă inculparea în contumacie a lui Shahram Poursafi, alias Mehdi Rezayi, în vârstă de 45 de ani, pentru faptul că s-a oferit să plătească 300.000 de dolari americani pentru uciderea lui John Bolton.

Acest complot ar fi trebuit să răzbune lichidarea generalului iranian Qasem Soleimani, ucis pe 3 ianuarie 2020 în urma unui atac cu drona ordonat de preşedintele de atunci al Statelor Unite, Donald Trump. Însă planul nu a fos dus până la capăt, întrucât persoana contactată pentru asasinarea lui Bolton a decis să-l dezvăluie autorităţilor americane, precizează Departamentul de Justiţie.

Potrivit actului acuzării, Shahram Poursafi a început tatonarea terenului în vederea uciderii lui Bolton spre sfârşitul anului 2020. El a contactat o persoană prin intermediul unei mesagerii criptate şi i-a dat instrucţiuni. Această legătură a durat timp de câteva luni, până în aprilie 2021, fără ca cetăţeanul iranian, care se prezenta drept membru al Gardienilor Revoluţiei, să ştie că discuta cu un informator al FBI. Conform planului iniţial, Bolton ar fi trebuit să fie ucis până la 3 ianuarie 2021, adică până la împlinirea a un an de la lichidarea generalului Soleimani. Pe măsura tergiversării planului, Shahram Poursafi continua să facă presiuni asupra sursei confidenţiale pentru a-l ucide pe Bolton, promiţându-i un alt contract, în valoare de un milion de dolari.

FBI a emis un anunţ de căutare a lui Poursafi. Iranianul apare în mai multe fotografii, în două dintre ele fiind îmbrăcat în uniforma Gardienilor Revoluţiei.

Shahram Poursafi FOTO FBI

Shahram Poursafi FOTO FBI

„În schimburile lor, sursa confidenţială s-a referit în mod repetat la Poursafi ca fiind legat de Forţele Qods. Poursafi nu a negat niciodată acest lucru”, a precizat Departamentul american al Justiţiei.

Dacă va fi arestat, Shahram Poursafi riscă până la 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

„Nu este prima oară când scoatem la lumină un complot iranian de răzbunare pe teritoriul american şi vom lucra fără încetare pentru a deconspira şi împiedica fiecare tentativă de acest tip”, a declarat viceministrul Justiţiei, Matthew Olsen.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite