SUA. Camera Reprezentanţilor anulează vetoul pus de preşedintele Donald Trump pe legea bugetului apărării
0Camera Reprezentanţilor a anulat prin votul a peste două-treimi din membri veto-ul pus de preşedintele Donald Trump asupra bugetului apărării naţionale. Au fost 322 de voturi pentru şi numai 87 împotrivă. Dacă acelaşi lucru se întâmplă şi în Senat, este prima dată în mandatul lui Trump că veto-ul său este respins de Congres. Votul Senatului este aşteptat săptămâna aceasta.
Bugetul apărării este de peste 740 de miliarde de dolar, incluzând o creştere cu 3% a soldei militarilor. În afară de bani, legea stabileşte nivelul prezenţei militare americane în lume, dezvoltarea de noi arme şi alte strategii legate de apărare, inclusiv programe pentru întărirea securităţii cibernetice. Un element cheie în acest moment, după ce s-a constatat că o serie de instituţii federale, cum ar fi Ministerul de Finanţe, au fost ţinta unui masiv atac cibernetic, pus pe seama unor hackeri din Rusia.
Trump s-a opus legii, invocând faptul că i-ar limita prerogativele în politică externă, mai ales când vine vorba de retragerea trupelor din Afganistan sau Germania. El a criticat legea şi drept „un cadou făcut Rusiei şi Chinei”, fără a aduce însă argumente.
După votul din Camera Reprezentanţilor, preşedinta democrată a Camerei, Nancy Peloni a apelat la preşedinte să înceteze cu încercările de a „semăna haos” în ultimele săptămâni care-i mai rămân din mandat.
Legea de autorizare a apărării naţionale (National Defense Authorization Act, NDAA, trecută prin Congres în fiecare an începând din 1961) pe anul fiscal 2021 a fost rezultatul unor îndelungi negocieri între republicani şi democraţi în Senat şi Camera Reprezentanţilor.
Donald Trump a anunţat la 23 decembrie că respinge prin veto legea, provocând consternare chiar şi în tabăra sa.
Pe lângă faptul că, în opinia sa, este prea favorabil Chinei, Trump mai reproşează textului că deschide posibilitatea redenumirii bazelor militare ce onorează generali confederaţi, care au luptat în apărarea sclaviei în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865).
Preşedintele şi-a justificat opoziţia şi prin faptul că textul nu prevede abolirea unei legi ('articolul 230') care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care le acuză de părtinire împotriva sa.
Aceasta a fost a noua oară când Donald Trump a blocat o lege în cei patru ani de mandat, însă până acum Congresul nu strânsese niciodată destule voturi pentru a trece peste vetoul său.
În hemiciclu, republicanul Mac Thornberry, numărul doi al Comisiei Forţelor Armate a Camerei, i-a îndemnat pe republicani să respingă vetoul prezidenţial. 'Este acelaşi text, nu a fost schimbată nicio virgulă' faţă de cel adoptat 'cu peste 80% de Cameră în urmă cu 20 de zile', a pledat el luni.
Deocamdată nu a fost fixată o dată pentru votul în Senat, unde va fi de asemenea necesară o majoritate de două treimi pentru a răsturna vetoul preşedintelui. Bugetul apărării a fost adoptat de această cameră cu 84 de voturi pentru şi 13 împotrivă.
Trump blocase temporar şi legea privind ajutorul special pentru depăşirea crizei economice provocată de pandemia de coronavirus, o lege care oferă ajutoare suplimentare şomerilor şi afacerilor mici şi mijlocii.
Luni, Joe Biden a afirmat că echipa sa s-a confruntat cu „obstrucţia” din partea „conducerii politice” din cadrul Departamentului Apărării şi al Biroului de Management şi Buget, când au căutat să adune informaţiile necesare pentru a continua tranziţia puterii.
„În acest moment, nu primim toate informaţiile de care avem nevoie de la administraţia Trump privind principalele zone de securitate naţională. În opinia mea, nu este nimic altceva decât iresponsabilitate”, a spus Biden.
El a avertizat că echipa sa are nevoie de „o vizibilitate completă” a procesului bugetar la Departamentul Apărării „pentru a evita orice fereastră de confuzie sau rămânere în urmă pe care adversarii noştri ar putea încerca să o exploateze”. El a mai spus că au nevoie de „o imagine clară a poziţiei noastre de forţă în întreaga lume şi a operaţiunilor noastre de a descuraja inamicii noştri”.
Observaţiile lui Biden au venit după ce a fost informat de membrii echipelor sale de securitate naţională şi de apărare şi de consilieri, inclusiv de candidaţii săi pentru funcţia de secretar de stat, apărare şi securitate internă, precum şi consilierul său de securitate naţională. Preşedintele ales a declarat că echipa sa a constatat că agenţiile „critice pentru securitatea noastră au suferit daune enorme” în timpul preşedintelui Donald Trump.
"Mulţi dintre ei au fost limitaţi în personal, capacitate şi moral", a spus el. „Toate acestea fac mai dificil pentru guvernul nostru să protejeze poporul american, să ne apere interesele vitale într-o lume în care ameninţările evoluează constant şi adversarii noştri se adaptează constant”.
Trump a refuzat încă să îşi accepte înfrângerea în alegerile pe care le-a pierdut cu mai mult de 7 milioane de voturi, iar administraţia sa nu a autorizat cooperarea oficială cu echipa de tranziţie Biden până pe 23 noiembrie, săptămâni după alegeri. Biden şi consilierii săi au avertizat la momentul respectiv că întârzierea le împiedica capacitatea de a-şi elabora propriul plan de lansare a vaccinurilor, dar au spus că de atunci că cooperarea în acest sens şi alte probleme legate de COVID-19 s-a îmbunătăţit.