Statele Unite îndeamnă Egiptul şi Qatarul să preseze Hamas pentru un acord de încetare a focului

0
Publicat:

Preşedintele Biden i-a îndemnat vineri pe liderii Egiptului şi Qatarului să facă presiuni asupra Hamas pentru ca organizația să accepte un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor înaintea unei noi runde de negocieri, care va avea loc la acest sfârşit de săptămână la Cairo, notează Reuters, scrie AGERPRES.

Preşedintele Biden FOTO: EPA-EFE
Preşedintele Biden FOTO: EPA-EFE

Directorul CIA, Bill Burns, va conduce delegaţia SUA la discuţiile de la Cairo, a declarat un oficial american. Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat că preşedintele american a scris două scrisori, adresate preşedintelui egiptean Abdel Fattah El-Sisi şi emirului Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, cu privire la starea discuţiilor privind ostaticii şi „i-a îndemnat să obţină angajamente din partea Hamas de a fi de acord şi de a respecta o înţelegere”.

Preşedintele american a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre negocierile cu privire la ostatici şi runda de discuţii de la Cairo.

Purtătorul de cuvânt al Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că preşedintele Biden i-a transmis premierului Netanyahu să îi mandateze pe negociatorii de la Cairo astfel încât să se poată ajunge la un acord cât mai curând posibil.

SUA şi aliaţii săi consideră că încetarea focului este esenţială pentru a permite creşterea ajutoarelor umanitare care intră în Fâşia Gaza, pe fondul temerilor de foamete în rândul palestinienilor.

Potrivit celei mai recente propuneri, Israelul şi Hamas ar fi de acord cu o încetare a focului timp de şase săptămâni în schimbul eliberării ostaticilor bolnavi, în vârstă şi răniţi deţinuţi de Hamas. Progresul asupra unei înţelegeri este blocat de mai multe săptămâni.

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, se va întâlni cu familii ale ostaticilor la Casa Albă, a spus oficialul american.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite