Biden critică aspru Israelul după uciderea a şapte lucrători umanitari într-un atac israelian: „Nu este un incident izolat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Joe Biden a criticat aspru marţi Israelul după ce şapte colaboratori ai organizaţiei nonguvernamentale americane World Central Kitchen (WCK) au fost ucişi în Fâşia Gaza într-un atac al forţelor israeliene, relatează dpa, preluat de Agerpres.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

„Acesta nu este un incident izolat”, a transmis Biden într-un comunicat marţi seara.

„Acest conflict a fost unul dintre cele mai grave din istoria recentă în ceea ce priveşte numărul lucrătorilor umanitari ucişi", a mai spus preşedintele american, adăugând că acesta este unul dintre principalele motive pentru care distribuirea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza este atât de dificilă.

„Israelul nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii care încearcă să ofere ajutorul de care au nevoie disperată civilii. Incidente precum cel de ieri (luni) pur şi simplu nu ar trebui să se întâmple”, adăugat liderul de la Casa Albă.

„De asemenea, Israelul nu a făcut suficient pentru a proteja civilii. Statele Unite au cerut în mod repetat Israelului să reducă riscul de coliziune între operaţiunile sale militare împotriva Hamas şi operaţiunile umanitare, pentru a evita victimele civile",  a continuat Biden.

Şapte colaboratori ai ONG-ului american World Central Kitchen - trei britanici, un american-canadian, un polonez, un australian şi un palestinian, potrivit WCK, au fost ucişi luni seara în Fâşia Gaza în momentul în care convoiul lor a fost lovit într-un bombardament lansat de forţele israeliene.

WCK, cu sediul în Statele Unite, una din puținele ONG-uri care încă opera pe teritoriul palestinian devastat de aproape şase luni de război, a anunţat că îşi suspendă operaţiunile în regiune după atacul care a avut loc luni seara în Deir al-Balah.

De la începutul războiului, WCK a participat la operaţiuni umanitare furnizând mese pe teritoriul palestinian, unde majoritatea celor aproximativ 2,4 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de foamete, potrivit ONU. Ea a ajutat la trimiterea unei prime nave cu ajutoare din Cipru printr-un coridor maritim spre Fâşia Gaza, la mijlocul lunii martie.

Biden a cerut o investigaţie rapidă şi publicarea rezultatelor acesteia. El a spus că a fost "revoltat şi are inima frântă" după uciderea voluntarilor.

„Ei ofereau hrană civililor flămânzi în mijlocul unui război. Erau curajoşi şi altruişti. Moartea lor este o tragedie", a mai spus preşedintele american.

Autoritățile israeliene recunosc „o eroare gravă” în cazul lucrătorilor umanitari uciși |

„Preşedintele Herzog şi-a exprimat tristeţea profundă şi scuzele sincere pentru moartea tragică a personalului WCK aseară în Fâşia Gaza şi a transmis condoleanţe familiilor lor şi celor dragi”, potrivit unui comunicat prezidenţial, care precizează că şeful statului a vorbit cu fondatorul ONG-ului, chef-ul hispano-american Jose Andres.  

 Acest eveniment tragic „a fost o greşeală gravă. Este o eroare care a urmat unei identificări greşite noaptea, în timpul unui război, în condiţii foarte complexe. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”, a spus şeful statului major israelian, generalul Herzi Halevi, într-un mesaj video.

„Din păcate, ieri (luni) s-a produs un incident tragic, forţele noastre au lovit în mod neintenţionat (oameni) nevinovaţi în Fâşia Gaza. Se întâmplă în război. Vom verifica riguros, suntem în contact cu guvernele şi vom face totul pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată", a afirmat premierul israelian într-o înregistrare video realizată la spitalul unde a fost supus duminică unei operaţii de hernie.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite