Statele Unite condamnă legea semnată de Putin prin care americanilor li se interzice să adopte copii din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite  au condamnat decizia Kremlinului de a le interzice americanilor să adopte copii din Rusia,  afirmând că este “motivată politic” şi au avertizat cu privire la o răcire a relaţiilor cu Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat legea vineri, potrivit The Guardian.

Într-o declaraţie făcută publică de către Departamentul de Stat american în aceeaşi zi, acesta a criticat semnarea legii de către preşedintele rus.

“Decizia motivată politic a Guvernului rus va reduce posibilităţile de adopţie a copiilor care acum se află în grija statului”, se arată în comunicat.

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, mai mult de 60.000 de copii ruşi au fost adoptaţi de către americani în ultimii 20 de ani. “Cei mai mulţi dintre aceşti copii prosperă acum, graţie sprijinului primit de la părinţi”, se arată în comunicat.

În răspunsul oficial, Statele Unite au accentuat situaţia dificilă a copiilor care se pregăteau deja de o nouă viaţă în sânul familiilor americane. “Suntem îngrijoraţi în legătură cu declaraţiile potrivit cărora adopţiile în desfăşurare pot fi oprite şi sperăm că Guvernul rus le va permite acelor copii care deja şi-au cunoscut şi s-au ataşat de viitorii părinţi să încheie procedurile legale necesare, astfel încât să se alăture familiilor lor”.

Oficialii ruşi au încercat să câştige susţinere pentru legea semnată de preşedintele Putin, evidenţiind incidentele izolate referitoare la abuzuri şi cazurile a 19 copii care au murit, în timp ce se aflau în grija statului american.

Actul semnat de Putin vineri este numit după Dima Yakovlev, un băiat de 21 luni care a murit într-o maşină supraîncălzită, în Virginia. Tatăl său adoptiv a fost mai târziu achitat, fiind judecat pentru omor din culpă, ceea ce a atras critici din partea presei ruse.

Putin susţine că noile reguli de adopţie reprezintă o dovadă de patriotism, scrie The Guardian, declarând că Rusiei ar trebui să îi pese de propriii ei cetăţeni. Cu toate acestea, în Rusia actul a fost criticat de către opoziţie, iar o petiţie împotriva legii a fost semnată de peste 10.000 de persoane.

Într-o încercare de a opri criticile interne, Putin a semnat şi un decret prin care cere îmbunătăţirea sistemului de îngrijire a orfanilor din ţara sa.

În răspunsul oficial, SUA au avertizat că această lege va afecta şi alte aspecte ale relaţiilor cu Rusia.

“Statele Unite rămân dedicate susţinerii dezvoltării societăţii civile şi procesului democratic pretutindeni în lume, inclusiv în Rusia”, se mai arată în reacţia oficială de la Washington.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite