UNICEF sfătuieşte Moscova să renunţe la legea de interzicere a adopţiilor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UNICEF cere Rusiei să dea liber la adopţiile internaţionale FOTO Arhiva Adevărul
UNICEF cere Rusiei să dea liber la adopţiile internaţionale FOTO Arhiva Adevărul

UNICEF, Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite, a transmis Moscovei să  renunţe la decizia de interzicere a adopţiilor internaţionale, după ce Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat o lege care limitează adopţiile orfanilor ruşi de către cetăţenii din Statele Unite.

Directorul general al UNICEF, Anthony Lake, a apelat la guvernul rus pentru ca acesta să facă din ,,suferinţa actuală a numeroşi copii ruşi, care trăiesc în orfelinate, un subiect prioritar", transmite AFP.

,,Lansăm un apel guvernului să pună în aplicare un plan de protejare pentru a consolida familiile ruse. Sunt esenţiale alternative la plasarea copiilor în instituţii specializate, printre care familiile-gazdă, adopţiile în ţară sau chiar adopţiile internaţionale", este specificat în comunicatul amintit.

Interdicţia, care a stârnit reacţii, ar trebui aplicată cetăţenilor americani ce au de gând să adopte copii din orfelinatele ruseşti, o lege aflată în prezent pe biroul preşedintelui Vladimir Putin, unde aşteaptă promulgarea, ca să poată să fie pusă în aplicare.

Iniţiativa legislativă, adoptată vineri în a treia şi ultima lectură de către Duma de Stat (Camera inferioară), se doreşte o ripostă la ,,Lista Magnitki" aprobată de Statele Unite, ce sancţionează responsabilii ruşi implicaţi în moartea în detenţie, în 2009, a juristului Serghei Magnitski, cât şi în alte acte de încălcare a drepturilor omului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite