Şefa Secret Service a demisionat în urma scandalurilor privind breşele de securitate de la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julia Pierson FOTO AFP
Julia Pierson FOTO AFP

Şefa Serviciului Secret american, Julia Pierson, care avea ca sarcină paza şi protecţia preşedintelui Statelor Unite, a demisionat din funcţie în urma scandalurilor privind breşele de securitate de la Casa Albă, informează BBC.

„Astăzi, (miercuri - n.r.) Julia Pierson a decis să demisioneze. Felicit cei 30 de ani pe care i-a petrecut în slujba administraţiei şi a naţiunii”, a declarat secretarul pentru Securitate Internă, Jeh Johnson.

De asemenea, şi presedintele american Barack Obama şi-a exprimat aprecierea pentru întreaga activitate a fostei directoare a Serviciului Secret, precizează un purtător de cuvânt de la Casa Albă.

Potrivit BBC, Julia Pierson şi-a motivat decizia de a demisiona deoarece „crede că acest gest este în interesul Serviciului Secret”. În această săptămână, ea a recunoscut că există o serie de breşe „inacceptabile” în cadrul serviciului prezidenţial de pază şi protecţie.

Jeh Johnson a numit în funcţia de director interimar pe Joseph Clancy, retras din Secret Service în 2011.

Cel mai recent incident în care a fost implicat serviciul de pază şi protecţie al preşedintelui american a avut loc acum trei săptămâni atunci când un bărbat înarmat cu un pistol a urcat în acelaşi lift cu Barack Obama, în timpul unei vizite la o instituţie.

Deşi bărbatul era un agent de pază al acelei instituţii, regulile de pază şi protecţie îi obligă pe cei din cadrul Serviciului Secret american să dezarmeze persoanele străine din apropierea preşedintelui.

Un alt incident a avut loc la 19 septembrie, atunci când un alt bărbat înarmat cu un cuţit de această dată a reuşit să pătrundă în Casa Albă, trecând de cinci controale de securitate.

Directorul Secret Service a recunoscut în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor că este vinovată pentru acest incident.

„Planul de securitate pe care îl aveam nu a funcţionat aşa cum trebuia. Este inacceptabil şi îmi asum întreaga responsabilitate. Mă voi asigura că asemenea incidente să nu se mai întâmple”, declara Julia Pierson în urmă cu o săptămână.

În total, din anul 2009 şi până în prezent, serviciul de securiate şi pază al preşedintelui american a fost implicat în cel puţin şapte scandaluri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite