Ultimele breşe din securitatea preşedintelui Barack Obama pun sub semnul întrebării profesionalismul agenţilor Secret Service

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţi ai Secret Service în misiune de pază şi protecţie la Casa Albă FOTO AP
Agenţi ai Secret Service în misiune de pază şi protecţie la Casa Albă FOTO AP

Este Secret Service în stare să-l protejeze pe cel mai puternic om al lumii? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun acum americanii, după ce au aflat ultimele breşe din securitatea de la Casa Albă.

Ultima „scăpare“ a agenţilor Secret Service, de care presa a aflat, datează din 16 septembrie, când un angajat federal care avea asupra sa o armă  a urcat în lift cu preşedintele american Barack Obama în timpul vizitei acestuia la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Atlanta.

Mai mult, bărbatul avea trei condamnari pentru atac şi violenţe. Arma a fost descoperită doar pentru că angajatul a fost percheziţionat după ce insistase, în lift, să se filmeze cu preşedintele Obama.

Secret Service susţine că ameninţarea la adresa preşedintelui a fost minimă, dar incidentul a expus o breşă în protocoale de securitate agenşiei ce se ocupă cu paza şi protecţia demnitarilor americani, scrie „Washington Post“. Înainte ca şeful Casei Albe să meargă undeva, agenţii Secret Service trebuie să  verifice cine va avea acces la liderul american şi orice persoană înarmată are nevoie de acord special, existând posibilitatea de a nu i se permite să poarte arma în prezenţa preşedintelui.

Gafe în lanţ

Dar incidentele privind securitatea reşedinţei celui mai puternic om din lume nu se opresc aici. La jumătatea lunii septembrie, Omar Gonzalez, în vârstă de 42 de ani, fost combatant în Irak şi fără domiciliu stabil, a reuşit să sară gardul Casei Albe şi să intre în clădire prin zona North Portico, în apropiere de reşedinţa familiei prezidenţiale, având asupra sa un cuţit cu o lamă de nouă centimetri.

În 2011, Secret Service a avut nevoie de cinci în zile pentru a realiza că un bărbat a tras şapte gloanţe în Casa Albă în timp ce una dintre fiicele lui Barack Obama se afla în interior, scrie „Washington Post“.

Încălcarea protocoalelor de securitate pentru Casa Albă este doar ultimul dintr-o serie de greşeli făcute de către o agenţie care se mândreşte cu profesionalism său. În 2012, presa scria cum agenţii care se ocupau de paza preşedintelui Obama pe timpul vizitei în Columbia, au adus prostituate chiar în hotelul în care urma să se cazeze liderul american. În 2009, un cuplu s-a strecurat, fără a avea invitaţie, la un dineu dat de cuplul prezidenţial şi apoi s-a lădat cu pozele făcute cu soţii Obama .

Aleşii americani, revoltaţi

Congresmenii americani, de a căror pază şi protecţie se ocupă tot Secret Service, s-au arătat revoltaţi de ultimele incidente. „Complexul Casei Albe se presupune că este unul dintre cele mai securizate din ţară, dacă nu din lume. Cum s-a întâmplat aşa ceva?“, a întrebat Darrell Issa, preşedintele Comisiei pentru Supervizare şi Reforma Guvernului din cadrul Camerei Reprezentanţilor, unul dintre numeroşii congresmeni revoltaţi de acest incident.

Congresmenii cer demisia şefei Secret Service

Directoarea Secret Service, Julia Pierson, chemată la raport de congresmeni, a promis că asemenea incidente nu se vor mai repeat. „Îmi asum întreaga responsabilitate care îmi revine“, a afirmat ea într-o declaraţie scrisă, înaintea unei audieri în Camera Reprezentanţilor. „Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil şi nu se va mai repeta vreodată“, a adăugat Julia Pierson, prima femeie director din istoria Secret Service.

Membri republicani şi democraţi ai Congresului Statelor Unite cer demisia directorului Serviciului prezidenţial de pază şi protecţie, Julia Pierson, după o serie de incidente privind securitatea preşedintelui Barack Obama, relatează Fox News.

Republicanul Jason Chaffetz, membru al Camerei Reprezentanţilor, a declarat după audierea directorului Secret Service că aceasta fie va fi demisă, fie se va retrage singură din funcţie. Ideea este împărtăşită de colegul său democrat Elijah Cummings. "Nu suntem liniştiţi cu ea în această funcţie. Încrederea s-a erodat", a spus Cummings, citat de MSNBC.

"Dacă domnul Cummings crede că directorul Secret Service trebuie să plece, subscriu acestei poziţii", a declarat Nancy Pelosi, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor.


 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite