Scandalul Rusiagate, coşmarul lui Trump INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţiile formulate la adresa a trei foşti consilieri ai preşedintelui SUA reprezintă numai începutul anchetei privind posibilele legături ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, continuă să fie urmărit de scandalul legat de presupusele legături ale echipei sale din timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din anul 2016 cu Rusia. 

Iar acuzaţiile formulate la adresa a trei dintre consilierii săi - Paul Manafort, fostul său şef de campanie, Rick Gates, adjunctul lui Manafort, şi George Papadopoulos, fost consilier de politică externă - reprezintă numai începutul anchetei procurorului special Robert Mueller, fost şef al FBI, cu privire la acest caz.

Potrivit mai multor experţi intervievaţi de France-Presse, în cele cinci luni de la numirea sa ca procuror special în această anchetă, Mueller, care, de-a lungul timpul, le-a câştigat respectul atât democraţilor, cât şi republicanilor, ar fi adunat suficiente elemente pentru a-i ataca pe toţi responsabilii din campania lui Trump care au legătură cu acest caz. 

Spiritele au început să se agite tot mai mult începând de luni, când Manafort şi Gates au fost inculpaţi inclusiv pentru conspiraţie împotriva Statelor Unite şi spălare de bani, acuzaţii care i-ar putea trimite după gratii pe fiecare timp de cel puţin zece ani. 

Spre deosebire de ei, Papadopoulos a preferat să pledeze vinovat pentru fals în declaraţiile date Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Fostul consilier de politică externă, despre care un membru al echipei lui Mueller declara recent că este „doar o mică parte din anchetă“, încerca să stabilească întâlniri între clanul Trump şi oficiali ruşi în scopul de a obţine informaţii compromiţătoare despre candidata democraţilor la prezidenţiale, Hillary Clinton. 

Totuşi, până acum, nimic din aceste trei dosare nu arată o implicare a lui Donald Trump în aceste conexiuni ruse şi nici o eventuală obstrucţionare a justiţiei din partea acestuia. Dar mai mulţi experţi afirmă că este prea devreme pentru a se trage concluzii.

„Abia a început“, a afirmat Bradley Moss, avocat specializat pe teme ce ţin de securitate naţională. „Manafort este lumina care atrage toate privirile“, dar „Papadopoulos este piesa-centrală“ a anchetei, a explicat el.

Un început viclean

Potrivit fostului procuror Randall Samborn, faptul că fostul consilier de politică externă în vârstă de numai 29 de ani a pledat vinovat reprezintă numai deschiderea vicleană a unui anchetator-maestru care are un martor cooperant şi probe concrete privind conexiunile dintre echipa lui Trump şi Rusia, scrie agenţia de presă citată.

„Nu vedem decât extrase (din acordul) pe care Mueller a ales să-l arate“, a explicat Samborn, acum vicepreşedinte al societăţii de consiliere pe teme de comunicare Levick.

Nu este exclus ca şi alţi responsabili ai campaniei Trump să fi fost interogaţi, după cum nu este exclus ca aceştia să fie dispuşi să coopereze pentru a-şi salva pielea, este de părere Bradley Moss.

„Este ca şi cum le-ai spune celor din anturajul lui Trump: «am totul. Vă dau un eşantion. Ajungeţi la un acord sau o să vă am pe toţi»“, a explicat acesta. El a adăugat că, în astfel de cazuri, cei implicaţi „sunt solidari la început, dar, când sunt presaţi, există unul care cedează“.

INFOGRAFIE Rusiagate corectura
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite