Atacatorul din New York, mărturie din spital, după ce a ucis opt persoane: „Mă simt bine cu ce am făcut“. A cerut să-i fie adus steagul Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce a coborât din camioneta, atacatorul a strigat de mai multe ori „Allahu Akbar” FOTO Foxnews
După ce a coborât din camioneta, atacatorul a strigat de mai multe ori „Allahu Akbar” FOTO Foxnews

Imigrantul din Uzbekistan acuzat că marţi a ucis opt persoane după ce a condus o camionetă şi a lovit mai mulţi trecători de pe o pistă de biciclete din Manhattan le-ar fi spus investigatorilor că a fost inspirat de videoclipuri ale Statului Islamic şi că a planificat atacul încă de anul trecut, relatează Reuters.

Sayfullo Habibullaevic Saipov, în vârstă de 29 de ani, a fost spitalizat după ce a fost împuşcat în abdomen de un poliţist. După ce a fost stabilizat, acesta le-a povestit poliţiştilor că a închiriat camioneta pe 22 octombrie pentru a o testa şi „a declarat că se simte bine în legătură cu ce a făcut”, se arată în plângerea împotriva acestuia.

Documentul mai dezvăluie că Saipov a renunţat la dreptul de a nu spune nimic pentru a evita autoincriminarea şi a aceptat să vorbească cu anchetatorii fără un avocat prezent lângă patul de spital în care se află.

În timpul inverviului cu oamenii legii, bărbatul a declarat că a ales să comită atacul în timpul Halloween-ului pentru că s-a gândit că vor fi mai mulţi oameni pe stradă şi că iniţial a plănuit să calce oamenii de pe pista de biciclete aflată pe Brookly Bridge.

Conform plângerii, Saipov a cerut ca în camera sa de spital să fie adus steagul Statului Islamic.

Anchetatorii au descoperit pe telefonul acestuia câteva mii de imagini şi videoclipuri de propagandă ISIS, printre care oameni decapitaţi, împuşcaţi în faţă sau călcaţi cu tancul.

Saipov a fost acuzat de faptul că a oferit sprijin material şi resurse unei organizaţii teroriste străine – Statului Islamic - şi de un număr de violenţe şi distrugeri de autovehicule, cauzând moartea a opt persoane.

Joon Kim, avocatul adjunct din Manhattan, a declarat că prima acuzaţie vine cu o pedeapsă pe viaţă în închisoare, în timp ce a doua îl poate face pe bărbat eligibil pentru pedeapsa capitală, în cazul în care guvernul o va cere.

Conform autorităţilor locale, atacul de marţi din New York a fost cel mai grav incident din ultimii ani de la atacul din 11 septembrie 2001, când 2600 de persoane şi-au pierdut viaţa la World Trade Center.

Preşedinele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că ar fi de acord să-l transfere pe Saipov la închisoarea militară din Guantanamo Bay (Cuba), unde sunt ţinuţi şi alţi suspecţi, inclusivi persoane presupuse că au complotat în atacul de la World Trade Center.

image

Te-ar putea interesa şi:

Atentatul de Halloween: cine este „lupul singuratic“

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite