Scandal și amenințări cu moartea în Congresul SUA. Lupta pentru șefia Camerei Reprezentanților se acutizează

0
Publicat:

Mai mulți parlamentari republicani susțin că s-au confruntat cu tactici de intimidare, inclusiv amenințări cu moartea, din partea susținătorilor democratului Jim Jordan, care a pierdut miercuri un al doilea vot pentru a prelua funcția.

Republicanul Jim Jordan (dreapta) candidează pentru șefia Camerei Reprezentanților. FOTO AP via NPR
Republicanul Jim Jordan (dreapta) candidează pentru șefia Camerei Reprezentanților. FOTO AP via NPR

Candidatura lui Jordan a intrat acum a intrat într-un blocaj, iar tensiunile și controversele pe marginea procesului de alegere a noului lider ajung la cote înalte.

Jim Jordan, un proeminent republican de dreapta care reprezintă statul american Ohio în Camera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului american, cea superioară fiind Senatul), a dezmințit public presupusa hărțuire, subliniind că el condamnă toate amenințările la adresa colegilor săi. El a intrat pe rețelele de socializare, scriind: „Niciun american nu ar trebui să acosteze un alt american pentru convingerile sale. Condamnăm toate amenințările la adresa colegilor noștri și este imperativ să ne unim. Opriți. Este detestabil”, a spus Jordan, citat de BBC.

Mai mulți parlamentari republicani, printre care Marianne Miller-Meeks din Iowa și Don Bacon din Nebraska, au ieșit la înaintare cu afirmații de intimidare. Miller-Meeks a dezvăluit că a "primit amenințări cu moartea credibile și o avalanșă de telefoane de amenințare" după ce și-a schimbat votul pentru un candidat alternativ în loc să îl susțină pe Jordan. Bacon a furnizat chiar și mesaje text pentru Politico, care ar arăta că soția sa a fost hărțuită de un susținător al lui Jordan.

Republicani vs. republicani

Deși niciunul nu l-a implicat în mod direct pe Jim Jordan în campania de intimidare, unii republicani, precum Carlos Gimenez din Florida, au ridicat semne de întrebare cu privire la eficiența apelurilor lui Jordan de a opri amenințările. „Nu prea accept bine amenințările”, a declarat Gimenez după ce a discutat cu Jordan. El a menționat, de asemenea, că a primit apeluri telefonice robot privind opoziția sa față de candidatura lui Jordan la președinția Parlamentului.

Alți parlamentari republicani, printre care Steve Womack din Arkansas și Byron Donalds din Florida, au criticat ceea ce au numit tacticile de "atac, atac, atac" folosite de aliații lui Jordan împotriva celor care se opun candidaturii sale. Donalds a recunoscut chiar că această abordare s-ar putea să se fi „întors împotriva lor”.

Luptele interne din cadrul Partidului Republican au loc în condițiile în care Jim Jordan a eșuat pentru a doua oară în încercarea de a-și asigura un sprijin suficient pentru funcția de președinte. La cel mai recent vot, el nu a întrunit cele 217 voturi necesare, 22 de colegi republicani votând împotriva sa. Se așteaptă ca Jordan să facă o a treia încercare joi.

Bătălia pentru conducere se prelungește de peste două săptămâni, de când Kevin McCarthy a fost înlăturat din funcția de lider al camerei inferioare a Congresului. Fără un președinte, Camera controlată de republicani nu poate adopta proiecte de lege sau aproba solicitările Casei Albe privind ajutorul de urgență, inclusiv potențialul ajutor pentru Israel în conflictul său cu Hamas.

În schimb, democrații, partidul minoritar din Cameră, au votat în unanimitate pentru liderul lor, Hakeem Jeffries din New York. Pe măsură ce frustrarea crește, în Cameră au apărut discuții privind împuternicirea președintelui interimar al Camerei, Patrick McHenry, pentru o perioadă temporară de până la 90 de zile, pentru a ieși din impas.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite