Joe Biden, îngrijorat că ajutorul pentru Ucraina ar putea fi afectat de criza politică internă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele american Joe Biden a sugerat că actuala criză politică de la Washington ar putea amenința ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina. Biden a promis un "discurs major" despre importanţa "extremă" a sprijinului militar şi financiar pentru Kiev, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Joe Biden FOTO: EPA-EFE
Joe Biden FOTO: EPA-EFE

Congresul american, format din Senat unde democrații sunt majoritari și Camera Reprezentanților controlată de republicani, are la dispoziție o lună și jumătate pentru adoptarea noului buget anual ce trebuie să includă noi fonduri din care Casa Albă să poată oferi sprijin pentru Ucraina.

Administrația prezidențială americană estimează la 24 de miliarde de dolari suma necesară pentru sprijinirea eforturilor de război ale Ucrainei. Liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost demis de aripa conservatoare a propriului partid care se opune eliberării de fonduri suplimentare pentru Ucraina.

Întrebat despre impactul demiterii lui Kevin McCarthy din fruntea Camerei Reprezentanților asupra ajutorului acordat Kievului, președintele american le-a răspuns reporterilor: "Mă îngrijorează". "Dar ştiu că există o majoritate de oficiali aleşi în Camera Reprezentanţilor şi în Senat, în ambele partide, care au spus că sprijină finanţarea ajutorului pentru Ucraina", a adăugat președintele Biden.

Președintele nu a mai repetat asigurările obișnuite, conform cărora Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina "atât timp cât va fi necesar", preşedintele american a subliniat, în schimb, că este "în interesul (SUA) ca "Ucraina să reuşească" să reziste invaziei Rusiei. "Este extrem de important pentru SUA şi aliaţii noştri să ne respectăm promisiunile", a precizat Joe Biden, conştient de riscul oboselii, nu numai în Congres, ci în rândul opiniei publice americane.

Președintele Biden nu a spus cât timp ar putea Statele Unite să ofere ajutor dacă Congresul nu va adopta noi fonduri. Acesta a indicat însă că Washingtonul are mijloacele necesare pentru a finanţa "următoarea tranşă" de ajutor şi a sugerat că sunt disponibile și "alte modalităţi" de a găsi fonduri, fără a oferi detalii suplimentare.

"Am reunit peste 50 de naţiuni (...) pentru a sprijini Ucraina. Noi am organizat asta", a susținut din nou preşedintele Biden.

Președintele Biden care se confruntă cu o criză politică istorică pentru Statele Unite a declarat că nu consideră că "ar trebui să lăsăm jocuri politice mărunte să stea în calea" angajamentului american faţă de Ucraina.

Institutul Kiel pentru Economie Mondială, un institut german care monitorizează ajutorul acordat Ucrainei, a stabilit ajutorul american pentru Ucraina la puţin sub 75 de miliarde de dolari, dintre care peste 42 de miliarde de dolari ca asistenţă militară, prin livrarea de echipamente.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite