Rex Tillerson avertizează ţările din America Latină în privinţa riscurilor presupuse de relaţiile comerciale cu Rusia şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane Foto: EPA
Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane Foto: EPA

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, care a plecat într-un turneu în America Latină, a avertizat ţările din această regiune cu privire la acţiunile „alarmante“ ale Rusiei şi Chinei în zonă şi le-a transmis că ar fi mai bine să coopereze cu Statele Unite.

Într-un discurs susţinut joi la Austin, la Universitatea din Texas, cu puţin înainte de a pleca spre Mexic, prima oprire în cadrul turneului său diplomatic, Tillerson a declarat că „America Latină nu are nevoie de noi puteri imperiale, care caută doar beneficiul propriilor cetăţeni“, notează „The New York Times“.

„China, aşa cum face pe pieţe emergente din întreaga lume, oferă aparenţa unei căi atractive spre dezvoltare“, a spus şeful Departamentului de Stat american, adăugând că va exista însă întotdeauna „un preţ de plătit“, ce poate lua inclusiv forma unor „împrumuturi oneroase sau datorii nesustenabile“.

Afirmaţiile cu privire la China au venit în contextul în care această ţară a devenit cel mai mare partener comercial al statelor Chile, Argentina, Brazilia şi Peru, surclasând astfel SUA.

Tillerson a insistat şi asupra  pericolului reprezentat de Rusia. „Prezenţa în creştere a Rusiei în regiune este şi ea alarmantă, în contextul în care continuă să vândă arme şi echipament militar regimurilor neprietenoase, care nu împărtăşesc şi nu respectă valorile democratice“, a spus şeful diplomaţiei americane.

După vizita din Mexic, Tillerson urmează să se deplaseze în cadrul acestui turneu în Argentina, Peru, Columbia şi Jamaica.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite