Resturi ale balonului de recunoaştere chinez, recuperate de americani

0
Publicat:

Americanii au reușit să recupereze primele resturi ale presupusului balon de recunoaştere chinez doborât sâmbătă, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Primele resturi ale balonului chinezesc au fost recuperate
Primele resturi ale balonului chinezesc au fost recuperate

Partea americană a transmis că nu se pune problema restiturii lor Chinei, relatează AFP.

Echipele desfăşurate în largul coastelor Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, „au recuperat nişte resturi de la suprafaţa mării", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

Condiţiile meteo nu au permis până acum să se efectueze operaţiuni de recuperare subacvatice, a mai precizat acesta, conform Agerpres.

În timp ce preşedintele american Joe Biden este criticat de opoziţia republicană pentru că a durat prea mult să doboare dispozitivul, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că această întârziere le-a oferit americanilor „o oportunitate extraordinară de a înţelege mai bine şi de a studia“ balonul și se așteaptă ca resturile să ofere informaţii suplimentare.

El a dat asigurări că Statele Unite „au luat măsuri pentru a limita capacităţile de colectare (de date) pe care acest balon le-ar fi avut deasupra siturilor noastre militare sensibile".

Chinezii susțin că balonul a intrat accidental în spațiul american

John Kirby a spus că administraţia Biden „a contactat înalţi oficiali din administraţia anterioară şi le-a oferit informaţii" despre survolările baloanelor din China care au avut loc şi în timp ce Donald Trump era preşedinte.

Potrivit Pentagonului, baloane chineze au survolat în trei rânduri, pentru scurte perioade, teritoriul american în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi o dată, tot pentru scurt timp, la începutul mandatului preşedintelui Joe Biden.

Scandalul iscat de balon, despre care Beijingul a insistat că este un dirijabil civil care a intrat accidental în spaţiul aerian american, a tensionat şi mai mult relaţiile şi aşa dificile dintre cele două puteri şi a determinat Washingtonul să anuleze o vizită prevăzută la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri