Reacția SUA după ce Putin a amenințat să înarmeze Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sugestia lui Vladimir Putin că Rusia ar putea furniza arme Coreei de Nord este „deosebit de îngrijorătoare”, a spus un înalt oficial american, la câteva zile după ce Putin și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, au semnat un pact de apărare ce prevede asistență militară reciprocă în caz de agresiune.

Președintele Rusiei Vladimir Putin și Kim Jong Un președinte Coreea de Nord se plimbă cu limuzina rusească FOTO EPA

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că furnizarea de arme rusești către Phenian „ar destabiliza, desigur, peninsula coreeană și, potențial... în funcție de tipul de arme pe care le furnizează... încalcă rezoluțiile consiliului de securitate al ONU pe care Rusia însăși le-a susținut”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și Ministerul de Externe al Coreei de Sud au avertizat că tratatul dintre Rusia și Coreea de Nord reprezintă o „amenințare gravă” la adresa păcii și stabilității în peninsula coreeană. Blinken a spus că SUA vor lua în considerare „diverse măsuri” drept răspuns la acordul prin care legăturile dintre cele două state afectate de sancțiuni sunt ridicate la cel mai înalt nivel de după Războiul Rece.

Coreea de Sud l-a convocat ambasadorul Rusiei în semn de protest față de acordul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord, în condițiile în care tensiunile la frontieră continuă să crească.

Seulul a mai spus că va lua în considerare furnizarea de arme Ucrainei, declanșând o reacție furioasă din partea ambasadorului rus, Georgi Zinoviev, care a subliniat că eventuale tentative de șantaj și amenințare Rusiei sunt inacceptabile, a informat agenția de presă rusă Tass.

În cadrul întrevederii sale cu Zinoviev ,vineri, viceministrul sud-coreean de externe, Kim Hong-kyun, a condamnat tratatul și a cerut Rusiei să înceteze imediat cooperarea militară cu Coreea de Nord.

Fricțiunile privind transporturile de arme către ambele părți în războiul din Ucraina s-au înrăutățit în această săptămână, pe fondul speculațiilor că Putin și Kim au discutat despre livrări suplimentare de rachete nord-coreene și muniție pentru a fi folosite de forțele ruse.

În timpul vizitei de stat în Vietnam, joi, Putin a spus că livrările reciproce de arme rusești către Coreea de Nord ar fi un răspuns adecvat la furnizarea de arme de către Occident către forțele ucrainene.

„Cei care trimit aceste [rachete în Ucraina] cred că nu se luptă cu noi, dar am spus, inclusiv la Phenian, că atunci ne rezervăm dreptul de a furniza arme altor regiuni ale lumii, în ceea ce privește acordurile noastre” cu Coreea de Nord. Coreea. „Nu exclud asta.”

Putin, care l-a întâlnit pe Kim pentru a doua oară în nouă luni, a avertizat și Coreea de Sud că ar face o „mare greșeală” dacă va decide să furnizeze arme Ucrainei.

„Sper să nu se întâmple”, a spus el reporterilor din Hanoi. „Dacă se va întâmpla, atunci vom lua decizii relevante care este puțin probabil să mulțumească actuala conducere a Coreei de Sud”.

Coreea de Sud a semnalat că ia în considerare să furnizeze arme Ucrainei

Coreea de Sud, un exportator de arme în creștere, cu o armată bine echipată, susținută de SUA, a oferit ajutor neletal și alt sprijin Ucrainei și s-a alăturat sancțiunilor conduse de SUA împotriva Moscovei. Dar are o politică de lungă durată de a nu furniza arme țărilor aflate în război.

Vineri, Chang Ho-jin, consilierul pentru securitate națională al președintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a declarat că Seulul își va reconsidera poziția privind furnizarea de arme Ucrainei.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia ar putea ajuta Coreea de Nord să-și continue programele de rachete balistice și nucleare, care au înregistrat progrese semnificative în ciuda sancțiunilor Consiliului de securitate al ONU .

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Putin este pregătit pentru un dialog direct cu SUA pe probleme de securitate, dar a indicat că Moscova ar dori, de asemenea, să discute despre războiul său din Ucraina.

„Dialogul [între Moscova și Washington] este foarte necesar, deoarece problemele se adună și există o mulțime de probleme legate de arhitectura globală de securitate”, a spus Peskov.

SUA au dorit să aibă discuții directe cu Rusia pentru a reduce riscul unui conflict nuclear, dar oficialii americani au spus că nu cred că Putin este serios în dorința sa de a negocia încheierea invaziei sale și că este la latitudinea Ucrainei să decidă când și cum se poartă discuțiile de pace.

Oficialii americani cred că Coreea de Nord dorește să achiziționeze avioane de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, materiale și echipamente pentru producția de rachete balistice, precum și alte tehnologii avansate de la Moscova.

SUA și Coreea de Sud spun că există dovezi că Phenianul a furnizat deja Rusiei un număr semnificativ de rachete balistice și obuze de artilerie. Coreea de Nord a numit acuzațiile „absurde”.

Exporturile de arme rusești către Coreea de Nord ar crește tensiunile în peninsula coreeană și, potrivit unor experți, ar putea intensifica o cursă regională a înarmărilor care a atras aliații SUA Coreea de Sud și Japonia.

Relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud s-au deteriorat brusc în ultimele săptămâni odată cu reluarea războiului psihologic din perioada războiului rece, în care Coreea de Nord a folosit baloane pentru a arunca cantități uriașe de gunoi pete granița cu Coreea de Sud.

Seulul a răspuns difuzând propagandă anti-coreeană prin difuzoare. Vineri, trupele sale au tras focuri de avertizare după ce soldații din Coreea de Nord au trecut granița pentru a treia oară în această lună.

Activiștii sud-coreeni, conduși de dezertorul nord-coreean Park Sang-hak, au declarat că au trimis 20 de baloane care transportau 300.000 de pliante de propagandă, 5.000 de stick-uri USB cu cântece pop sud-coreene și drame TV și 3.000 de bancnote americane din orașul de graniță sud-coreean. Paju joi seara.

Vizita lui Putin în Vietnam, unde i s-a dat joi un salut cu 21 de arme, a provocat de asemenea neliniște în Washington. Ca răspuns, cel mai înalt diplomat al SUA pentru Asia de Est, Daniel Kritenbrink, va vizita Vietnam vineri și sâmbătă pentru a sublinia angajamentul Washingtonului de a colabora cu Hanoi pentru a asigura o regiune Indo-Pacific „liberă și deschisă”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite