Cum se explică incursiunile soldaților nord-coreeni peste granița cu Coreea de Sud, în cel mai bine păzit loc din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei ar putea fi considerată cel mai puternic păzit loc de pe pământ, protejată fiind de două milioane de mine, garduri de sârmă ghimpată, capcane pentru tancuri și zeci de mii de soldați de ambele părți ce patrulează pe o fâșie de pământ de 248 km lungime și 4 km lățime.

Lucrări de construcție pe partea nord-coreeană a graniței FOTO EPA-EFE
Lucrări de construcție pe partea nord-coreeană a graniței FOTO EPA-EFE

În aceste condiții, cum se explică faptul că soldații nord-coreeni continuă să pășească peste linia care separă Nordul de Sud, determinând Coreea de Sud să tragă focuri de avertisment pentru a treia oară în această lună?

Răspunsul scurt este că de vină pare a fi vegetația abundentă. Este posibil ca nord-coreenii să nu fi văzut semnele care marchează linia subțire de demarcație între cele două Corei rivale.

Însă trebuie remarcat că aceste incursiuni sunt doar cele mai recente în cadrul unei istorii lungi, adesea violentă, ce a marcat granița instituită după Războiul Coreean din 1950-1953. Încheiat cu un armistițiu, în loc de un tratat de pace, războiul a lăsat Peninsula Coreeană divizată și, tehnic, încă în stare de război.

Ce s-a întâmplat?

Vineri, armata sud-coreeană a declarat că a tras focuri de avertisment în ziua precedentă după ce mai mulți soldați nord-coreeni au trecut pentru scurt timp linia de demarcație care desparte țările în timp ce realizau lucrări de construcție nespecificate.

Statul Major interarme de la Seul a transmis că nord-coreenii s-au retras la scurt timp după ce soldații sud-coreeni au transmis un avertisment și au tras focuri de armă joi dimineață, dar nu a făcut publice imediat mai multe detalii.

Incidente similare au avut loc la 9 iunie, respectiv 18 iunie. De fiecare dată, circa 20-30 de soldați nord-coreeni au trecut pentru scurt timp linia de demarcație, retrăgându-se imediat  după ce sud-coreenii au lansat avertismente audio și au tras focuri de avertisment.

Armata sud-coreeană spune că incursiunile au fost probabil accidentale, menționând că nord-coreenii nu au ripostat la foc și s-au retras imediat.

În ce constă linia de demarcație?

Pe mai multe porțiuni ale zonei demilitarizate, linia de demarcație este pur și simplu un semn montat pe un băț sau pe o bucată de beton.

Au mai existat anterior treceri, însă în circumstanțe foarte speciale și, de obicei, în satul de frontieră Panmunjom. Fostul președinte american Donald Trump a traversat-o pe jos împreună cu Kim Jong Un. Anul trecut, un soldat american care se confrunta cu o posibilă disciplinare militară a zbughit-o peste linia de demarcație spre Nord.

În afara Panmunjomului, o mare parte din DMZ este sălbatică: totuși, este puternic monitorizată de ambele părți. Și, în vreme ce linia de demarcație poate fi trecută cu ușurință, este foarte dificil de făcut asta fără a fi reperat imediat.

Partea sudică a frontierei terestre este protejată nu numai de mii de soldați, arme și mine, ci și de o rețea densă de camere de luat vederi, senzori de mișcare și alte echipamente de supraveghere de înaltă tehnologie. Încălcările sunt foarte rare și sunt de obicei detectate rapid. Dezertările dinspre Nord sunt, de asemenea, neobișnuite de-a lungul frontierei terestre dintre Nord și Sud, deși e drept că au avut loc cu frecvență de-a lungul frontierei poroase dintre China și Coreea de Nord și, ocazional, în Marea Galbenă.

Incursiunile accidentale ale Nordului din această lună pot fi cauzate de creșterea bruscă a numărului trupelor nord-coreene care lucrează la fortificarea părții lor de frontieră.

Din cauza copacilor și plantelor crescute în exces ce ar fi putut să mascheze semnele care marchează linia de demarcație, potrivit Seulului, este posibil ca trupele nord-coreene să fi încălcat-o fără să o știe.

De ce sunt prezenți atât de mulți nord-coreeni în zona demilitarizată?

Relațiile dintre cele două Corei s-au înrăutățit considerabil, ajungând la cel mai tensionat nivel în mulți ani.

În ultimele săptămâni, a avut loc o confruntare care a dus la un război psihologic în stilul Războiului Rece. Ambele părți au declarat că nu mai sunt obligate să respecte un acord militar istoric încheiat în 2018 pentru reducerea tensiunilor.

Nord-coreenii de-a lungul graniței, spune Seulul, au instalat ceea ce par a fi bariere antitanc, au consolidat drumurile și au plantat mine terestre; de altfel, exploziile minelor au ucis sau rănit un număr nespecificat de soldați nord-coreeni.

Construcțiile au început în jurul lunii aprilie și ar putea fi o încercare de a împiedica nord-coreenii să încerce să dezerteze în Sud, potrivit armatei de la Seul.

Animozitățile s-ar putea înrăutăți pe măsură ce Kim continuă să își accelereze programul de  dezvoltare a armelor nucleare și a rachetelor și să se alinieze mai strâns cu președintele rus Vladimir Putin în fața confruntărilor în escaladare ale ambelor țări cu Washingtonul.

Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul rus

Coreea de Sud l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei în semn de protest față de noul acord de apărare reciprocă încheiat de cele două țări, în cursul vizitei oficiale a președintelui rus Vladmir Putin în Coreea de Nord.

Acordul bilateral nu exclude o „cooperare militaro-tehnică' între părţi şi prevede „o asistenţă reciprocă în caz de agresiune” asupra unuia dintre semnatari, conform liderului de la Kremlin.

În replică, Coreea de Sud l-a convocat vineri pe ambasadorul Gheorghi Zinoviev şi „a cerut ferm Rusiei să înceteze imediat orice cooperare militară cu Coreea de Nord şi să se conformeze rezoluţiilor Consiliul de Securitate'”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Seul.

„Încălcarea rezoluţiilor Consiliul de Securitate şi susţinerea Coreei de Nord vor aduce atingere securităţii noastre şi vor avea, inevitabil, un impact negativ asupra relaţiilor dintre Coreea de Sud şi Rusia”, a afirmat viceministrul sud-coreean de externe Kim Hong-kyun.

Phenianul este vizat de sancţiuni ale ONU din 2006. În martie, Rusia s-a opus prin veto în Consiliul de Securitate unui proiect de rezoluţie care ar fi prelungit cu un an mandatul comisiei de experţi responsabile cu supravegherea aplicării lor.

Moscova şi Phenianul sunt aliaţi de la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953), dar s-au apropiat după declanşarea operaţiunii militare ruse în Ucraina în februarie 2022.

După semnarea acordului de apărare între Coreea de Nord şi Rusia, Coreea de Sud a declarat că îşi va „reconsidera” politica ce îi interzice să furnizeze direct arme Ucrainei„

Joi, preşedintele rus a avertizat Coreea de Sud că ar comite o „gravă eroare”.

Vineri, ambasada rusă a indicat că ambasadorul Zinoviev a transmis că încercările de intimidare a Rusiei sunt inacceptabile.

„Ambasadorul a spus că cooperarea dintre Rusia şi Coreea de Nord nu are ca ţintă o a treia ţară”, a scris ambasada într-o postare pe reţeaua X după convocarea şefului misiunii diplomatice, potrivit Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite