Putin este cel care a sabotat conductele Nord Stream, crede un fost oficial american

0
0

Robert Wilkie, fost secretar al Afacerilor Veteranilor (2018-2021) în administrația Trump, a declarat pentru Newsmax că nu are „nicio îndoială” în privința faptului că președintele rus Vladimir Putin este responsabil de actele de sabotaj asupra conductelor Nord Stream.

Conductele Nord Stream au fost fisurate în cel puțin patru locuri FOTO Shutterstock
Conductele Nord Stream au fost fisurate în cel puțin patru locuri FOTO Shutterstock

Oficialii europeni investighează cauza a cel puțin patru scurgeri majore în Marea Baltică de la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, după ceea ce se presupune a fi fost un act de sabotaj cu autor deocamdată necunoscut.

Wilkie a denunțat miercuri un "sabotaj energetic" de care îl acuză în mod direct pe Putin.

"[Vedeți] spectrul lui Putin devenind din ce în ce mai belicos și, după cum știm, ieri, el... a aruncat în aer două secțiuni ale gazoductului Nord Stream II pentru a crește și mai mult presiunea asupra europenilor să dea înapoi. Există doar trei marine din lume capabile să realizeze o astfel de operațiune - una este marina americană, o alta este cea a Regatului Unit și a treia este marina rusă. Așa că probabil că ne putem da seama cine a făcut asta", a susținut Wilkie în cadrul unei emisiuni de televiziune.

Începem să vedem cum rușii atacă autoritățile civile ruse. Centrele de mobilizare sau cele de recrutare sunt acum atacate. Putin ia măsuri drastice; își umple închisorile cu disidenți și este doar o chestiune de timp până când va începe să-i atace pe americani și pe europeni”, a declarat Wilkie pentru Newsmax.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei.

Comunicatul NATO

Un atac deliberat împotriva infrastructurii aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns hotărât, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în urma a ceea ce el a numit acte de ''sabotaj'' asupra conductelor Nord Stream, conform Agerpres.

''Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile'. Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru navigaţie şi pagube substanţiale pentru mediu. Susţinem investigaţiile aflate în desfăşurare pentru a afla originea pagubelor. Noi, ca Aliaţi, suntem angajaţi să fim pregătiţi pentru, să descurajăm şi să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei şi a altor tactici hibride de către actori statali şi non-statali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii esenţiale a Aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns unit şi hotărât''', a menţionat Consiliul Nord-Atlantic într-o declaraţie postată pe website-ul NATO.

Kremlinul suspectează implicarea unei țări străine

Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Este foarte greu de imaginat că un astfel de act de terorism s-ar fi putut întâmpla fără implicarea unui stat. Este o situaţie foarte periculoasă ce necesită o anchetă urgentă", a adăugat el.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite