Nave rusești văzute în preajma scurgerilor din Nord Stream. Conductele ar fi fost atacate cu explozibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali europeni de securitate au observat luni și marți nave de sprijin ale Marinei ruse în apropierea unor scurgeri în conductele Nord Stream, probabil cauzate de explozii subacvatice, potrivit oficialilor occidentali din domeniul informațiilor și a unei alte surse familiarizate cu acest subiect, relatează CNN. 

Scurgeri de gaze din conductele Nord Stream FOTO EPA-EFE
Scurgeri de gaze din conductele Nord Stream FOTO EPA-EFE

Nu este clar dacă navele au avut vreo legătură cu aceste explozii, au declarat aceste surse, dar este unul dintre numeroșii factori pe care anchetatorii îi vor analiza.

Submarinele rusești au fost, de asemenea, observate nu departe de aceste zone săptămâna trecută, a declarat unul dintre oficialii din serviciile de informații.

Trei oficiali americani au declarat că SUA nu au încă o explicație amănunțită pentru ceea ce s-a întâmplat, la câteva zile după ce exploziile au părut să provoace luni trei scurgeri separate și simultane în cele două conducte.

Navele rusești operează în mod obișnuit în zonă, potrivit unui oficial militar danez, care a subliniat că prezența navelor nu indică neapărat faptul că Rusia a provocat avariile.

„Le vedem în fiecare săptămână”, a spus această persoană. „Activitățile rusești în Marea Baltică au crescut în ultimii ani. Ei ne testează destul de des gradul de conștientizare - atât pe mare, cât și în aer”.

Miercuri, oficialii americani au refuzat să comenteze informațiile despre nave.

Prim-miniștrii Danemarcei și Suediei au declarat public marți că scurgerile au fost probabil rezultatul unor acțiuni deliberate, nu al unor accidente, iar serviciul de securitate suedez a precizat miercuri într-o declarație că nu se poate exclude „că în spatele lor se află o putere străină”. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a calificat, de asemenea, marți seară, într-un tweet, scurgerile de informații drept „un aparent sabotaj”.

Cu toate acestea, oficialii occidentali s-au abținut până acum să atribuie atacul Rusiei sau oricărei alte națiuni.

Kremlinul a negat în mod public lovirea conductelor. Un purtător de cuvânt a calificat acuzația drept „previzibil de stupidă și absurdă”.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru a comenta prezența navelor.

Anchetă privind scurgerile de informații

Guvernul danez preia conducerea investigației și a instituit o zonă de excludere de cinci mile marine și o zonă de interdicție aeriană de 1 kilometru, potrivit unor surse europene familiarizate cu această chestiune.

În afară de Sullivan, oficialii americani au fost mult mai circumspecți decât omologii lor europeni în ceea ce privește tragerea de concluzii cu privire la scurgeri.

„Cred că mulți dintre partenerii noștri au stabilit sau cred că este vorba de sabotaj. Nu sunt în punctul în care să vă pot spune într-un fel sau altul”, a declarat miercuri un înalt oficial militar. „Singurul lucru pe care îl știu acolo este că noi credem că apa se află la o adâncime între 80 și 100 de metri [adâncime] în acel loc unde se află conducta. În afară de asta, nu știu nimic mai mult”.

Dar un oficial american de rang înalt și un oficial militar american au declarat amândoi că Rusia este în continuare principalul suspect - presupunând că evaluarea europeană privind sabotajul deliberat se confirmă - deoarece nu există alți suspecți plauzibili cu capacitatea și voința de a efectua operațiunea.

„Este greu de imaginat un alt actor din regiune cu capacitățile și interesul de a efectua o astfel de operațiune”, a declarat oficialul militar danez.

Rusia nu este suficient de organizată pentru a se mișca atât de repede

Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema conductei avariate în această săptămână - lucru despre care oficialul american de rang înalt a spus că este, de asemenea, suspect. În mod obișnuit, a spus oficialul, Rusia nu este suficient de organizată pentru a se mișca atât de repede, sugerând că manevra a fost planificată în prealabil.

Dacă Rusia a provocat în mod deliberat exploziile, ar fi sabotat efectiv propriile conducte: Compania rusă de stat Gazprom este acționarul majoritar al Nord Stream 1 și unicul proprietar al Nord Stream 2.

Dar oficialii familiarizați cu cele mai recente informații spun că Moscova ar considera probabil că un astfel de pas ar merita prețul dacă ar contribui la creșterea costurilor de susținere a Ucrainei pentru Europa. Oficialii serviciilor de informații americane și occidentale consideră că președintele rus Vladimir Putin pariază că, pe măsură ce costurile energiei electrice cresc și se apropie iarna, publicul european s-ar putea întoarce împotriva strategiei occidentale de izolare economică a Rusiei. Sabotarea conductelor ar putea „arăta de ce este capabilă Rusia”, a declarat un oficial american.

Nord Stream 1 și 2, atacate cu explozibili detonați de la distanță

O sursă din cadrul forțelor de apărare britanice a declarat că gazoductele Nord Stream 1 și 2 au fost probabil atacate cu explozibili detonați de la distanță.

Vorbind pentru Sky News, sursa anonimă a declarat că scurgerea în ambele conducte a fost probabil rezultatul unui atac planificat în prealabil.

Sursa a declarat pentru postul de televiziune că minele ar fi putut fi plantate de-a lungul conductelor subacvatice cu ajutorul unei linii lungi, prin aruncarea lor de pe o barcă sau cu o dronă, cu luni sau ani înainte de atac.

Mesajul transmis de sursa britanică către Sky News a venit în aceeași zi în care CNN a relatat noi informații referitoare la scurgerile din conducte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite