Protestele din Baltimore: manifestantul care a murit în custodia poliţiei „s-a lovit singur şi a încercat să se rănească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţele continuă în Baltimore de o săptămână. FOTO Guliver/Getty Images
Violenţele continuă în Baltimore de o săptămână. FOTO Guliver/Getty Images

Starea de urgenţă rămâne în vigoare în Baltimore, după o săptămână de proteste violente. Documente oficiale obţinute de „The Washington Post” arată însă că Freddie Gray, bărbatul care a murit săptămâna trecută după ce fusese arestat, nu a fost bătut de poliţişti, aşa cum consideră protestatarii, ci s-a izbit singur de pereţii dubei, „încercând intenţionat să se rănească”, după cum a povestit un deţinut aflat în acelaşi vehicul cu Gray.

ziua în care a fost înmormântat Greddie Gray.

Bărbatul, arestat pe 12 aprilie pentru posesia unei arme albe (un cuţit), a murit din cauza unei leziuni la măduva spinării. Anchetatorii şi autopsiştii încă nu formulat o concluzie clară privind modul în care s-a produs leziunea. Manifestanţii au fost însă convinşi că bărbatul afroamerican a murit din cauza bătăii luate de poliţişti. 

Mărturiile unui deţinut care se afla în aceeaşi dubă de poliţie cu Gray cu câteva ore înainte de moartea acestuia povesteşte însă că bărbatul în vârstă de 25 de ani, probabil în semn de protest faţă de reţinerea sa, a început să se izbească de pereţii vehiculului.

image

Martorul spune că, în acele momente, a crezut că Gray (foto dreapta) „încearcă intenţionat să se rănească singur”, conform documentului obţinut de jurnaliştii cotidianului american „The Washington Post”. 

Martorul citat se află în prezent în închisoare, după ce a fost arestat în acelaşi timp cu Freddie Gray. În dubă, el era despărţit de Gray printr-o structură metalică. 

Atunci când duba a ajuns la secţia de poliţie, în dimineaţa de 12 aprilie, Gray era deja inconştient. El fusese oprit de poliţişti pentru a fi legitimat, însă a fugit. Poliţiştii, pe biciclete, l-au urmărit, prins şi percheziţionat. El a fost imobilizat şi culcat pe pământ. Toate acestea s-au petrecut în 11 minute, după care Gray a fost urcat în dubă. Acolo, el a stat 30 de minute, până când vehiculul a ajuns la secţie. 

Proteste violente la Baltimore după moartea unui tânăr afroamerican reţinut de poliţie

Găsindu-l inconştient, poliţiştii au chemat o ambulanţă. Gray a murit o săptămână mai târziu, în spital. Poliţia locală şi Departamentul pentru Justiţie al SUA au lansat anchete pentru a stabili circumstanţele morţii. Până acum, şase poliţişti, dintre care un sergent şi un locotenent, au fost suspendaţi până la finalizarea anchetei. 

Documentul citat acum de „The Washington Post”, care ascunde identitatea martorului pentru că acesta se teme ca alţi deţinuţi să nu se răzbune pentru că îl incriminează pe Gray, este un depoziţie scrisă sub jurământ, care face parte dintr-un dosar prin care poliţia cere unei instanţe să aprobe confiscarea uniformei purtate de unul dintre poliţiştii care l-au arestat şi transportat pe Gray la secţie. 

Nu se ştie câţi poliţişti erau în dubă sau dacă aceştia au auzit sunete care să indice că Gray se loveşte singur. Până acum, reprezentanţii Poliţiei din Baltimore au recunoscut că „s-au făcut greşeli în arestarea lui Freddie Gray”, precum ignorarea solicitărilor repetate ale acestuia de a primi ajutor medical, precum şi faptul că nu l-au imobilizat cu centuri în dubă. 

image

Autorităţile din Baltimore au declarat marţi stare de urgenţă, odată cu sosirea în oraş a trupelor speciale din Garda Naţională. Mobilizarea extraordinară vine după 10 de zile proteste fără întrerupere, pe fondul tensiunilor dintre populaţia afroamericană şi poliţişti, acuzaţi de rasism în tot mai multe comunităţi din SUA. După o noapte de lupte în timpul cărora au fost răniţi cel puţin 15 poliţişti – şase cu leziuni grave, vehiculele blindate ale Gărzii Naţionale au început marţi dimineaţă să intre în Baltimore.

Primarul a impus şi o oră de stingere, deocamdată doar pentru o săptămână, în timpul căreia toţi cei prinşi pe străzi între orele locale 22.00 şi 05.00 vor fi reţinuţi şi interogaţi. Până acum, cel puţin 27 de protestatari au fost arestaţi. Manifestanţii, predominant tineri şi chiar adolescenţi, au început să arunce cu cărămizi şi sticle în poliţişti luni, imediat după înmormântarea lui Freddie Gray, un protestatar care a a fost arestat săptămâna trecută şi care a murit din cauza rănilor suferite în timp ce se afla în custodia poliţiei. 

Poliţiştii au ovaţionat când au primit ordin să tragă

Ciocnirile s-au agravat peste noapte, protestatarii spărgând vitrinele magazinelor, dând foc mai multor clădiri şi vehicule şi continuând să atace forţele de ordine care, până atunci, au avut ordin să nu intervină în niciun fel. Astfel, poliţiştii au urmărit de pe margine cum mulţimile distrugeau. Când, în sfârşit, au primit permisiunea de a trage cu gloanţe de cauciuc în protestatarii violenţi, poliţiştii au ovaţionat, întărâtând şi mai tare manifestanţii. 

image

„Acestea nu sunt proteste, nu reprezintă drepturile voastre garantate de Constituţie, vorbim pur şi simplu de activităţi infracţionale”, a explicat Anthony Batts, comisarul Poliţiei din Baltimore. Acest oraş este doar cel mai recent exemplu de ciocniri între populaţia de culoare şi forţele de ordine, după ce mai multe rapoarte au arătat că, mai ales un Ferguson, de unde a izbucnit acest fenomen, poliţiştii practicau în mod sistematic discriminarea şi rasismul. 

Pompierii, ameninţaţi cu cuţitul

Echipa de pompieri trimisă să stingă incendiul provocat de protestatari la o farmacie din Baltimore. Un protestatar înarmat cu un cuţit a tăiat însă furtunul de apă şi i-a ameninţat pe pompieri să lase focul să ardă. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/proteste-violente-la-baltimore" target="_blank">View the story "Proteste violente la Baltimore" on Storify</a>]

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite