Principalele declarații în cadrul primei dezbateri între Donald Trump și Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima dezbatere faţă în faţă dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump, a avut loc la National Constitution Centre din Philadelphia, fără public. A fost organizată şi transmisă în direct de postul de televiziune ABC. Dezbaterea a fost moderată de David Muir, prezentatorul emisiunii "World News Tonight", şi de Linsey Davis, prezentatoarea ABC News Live "Prime".

Prima dezbatere între Donald Trump și Kamala Harris a fost moderată de ABC News FOTO PROFIMEDIA
Prima dezbatere între Donald Trump și Kamala Harris a fost moderată de ABC News FOTO PROFIMEDIA

Vicepreşedinta Statelor Unite a luat prima cuvântul, iar Donald Trump a încheiat dezbaterea.

Economie

Kamala Harris şi-a apărat agenda economică, prezentându-se ca fiind din "clasa de mijloc". Ea a afirmat că este "singura persoană de pe platou cu un plan care are ca scop ridicarea nivelului de trai al clasei de mijloc şi muncitorilor americani".  

După răspunsul lui Donald Trump la programul său economic, Kamala Harris l-a atacat pe fostul preşedinte legat de bilanţul său, spunând că a lăsat "cea mai mare rată a şomajului din istoria Americii de la Marea Depresiune".

Vicepreşedinta americană a afirmat că au făcut curat după "mizeria lăsată" de Donald Trump.

Kamala Harris le-a spus americanilor că Donald Trump "nu are niciun program pentru voi".

În replică, fostul preşedinte a acuzat-o că ea a copiat "programul lui Biden şi se rezumă în patru fraze. Patru fraze care sunt doar +vom încerca să reducem taxele+".

Fără să-i pronunţe numele, Trump a afirmat: "Este o marxistă. Toată lumea ştie că este o marxistă". 

Procesele lui Donald Trump

Poporul american îl poate opri pe Donald Trump, a afirmat Kamala Harris în legătură cu posibilitatea ca fostul preşedinte să revină la Casa Albă.

"Nu va mai exista niciun control, dacă se întoarce la Casa Albă. Nimeni care să îl oprească. Poporul american trebuie să îl oprească", a declarat vicepreşedinta SUA.

În ceea ce priveşte actualele acţiuni în justiţie împotriva lui, Donald Trump i-a acuzat pe democraţi că i le-au înscenat din din motive politice.

"Fiecare dintre aceste dosare a fost intentat de ei (democraţii)împotriva adversarului lor politic. Şi le câştig pe cele mai multe. Iar restul le voi câştiga în apel. Şi aţi văzut decizia care tocmai a fost luată de Curtea Supremă: le câştig pe majoritatea".

Harris: Donald Trump "este de râsul" liderilor mondiali 

"Liderii din lumea întreagă râd de Donald Trump", a spus Kamala Harris, afirmând că fostul lider de la Casa Albă este "de râsul" liderilor internaţionali.

"Am vorbit cu lideri din întreaga lume în calitate de vicepreşedinte şi ei râd de Donald Trump", a spus ea.

"Toată lumea ştie că Donald Trump este slab în politică externă", "că a schimbat scrisori de dragoste cu Kim Jong-un, "că îi admiră pe dictatori" şi "că ei îl pot manipula cu favoruri", a insistat Kamala Harris.

Donald Trump a răspuns susţinând că are sprijinul premierului maghiar Viktor Orban, "unul dintre cei mai respectaţi bărbaţi. Este considerat un om puternic. Este un om puternic, premierul inteligent al Ungariei".

Problema migrației

În timp ce se discuta despre problema migraţiei, Donald Trump a reluat afirmaţia mincinoasă potrivit căreia migranţii mănâncă animale de companie într-un oraş din statul american Ohio.

"La Springfield, mănâncă câini, oamenii care vin (migranţii) mănâncă pisici. Ei mănâncă animalele de companie ale localnicilor. Asta se întâmplă în ţara noastră", a spus candidatul republican referindu-se la o teză vehiculată de luni de liderii republicani şi infirmată de autorităţi pe tema migranţilor haitieni.

Donald Trump a avertizat că dacă va câştiga adversara sa, Statele Unite se vor transforma într-o "Venezuela sub steroizi".

Tentativa de asasinat

"Probabil am luat un glonţ în cap din cauza lucrurilor pe care ei (democraţii) le spun despre mine. Vorbesc despre democraţie, spun că eu sunt o ameninţare pentru democraţie (...) Ei sunt o ameninţare pentru democraţie", a lansat Donald Trump în timpul dezbaterii, amintind că a fost victima unei tentative de asasinat la mijlocul lunii iulie.

Pierderea alegerilor din 2020

Donald Trump a refuzat în continuare să accepte că a pierdut alegerile prezidenţiale din 2020 în faţa lui Joe Biden.

"Sunt atât de multe dovezi, tot ce trebuie să faci este să te uiţi peste ele", a spus el, reiterând afirmaţiile sale nefondate despre o presupusă fraudă.

"Am obţinut peste 75 de milioane de voturi, mai mult decât orice preşedinte în exerciţiu. Mi s-a spus că atunci când ai 63 de milioane, aşa cum am avut eu în 2016, nu poţi fi învins", a spus Trump.

Comentarii care au scandalizat-o pe candidata democrată Kamala Harris, care a amintit că fostul locatar al Casei Albe a fost "demis" de 81 de milioane de oameni.

"Americanii merită ceva mai bun", a subliniat Kamala Harris.

Conflictul din Orientul Mijlociu

După ce Kamala Harris a afirmat că Israelul are dreptul de a se apăra împotriva terorismului, deplângând în acelaşi timp moartea civililor palestinieni în Fâşia Gaza şi îndemnând la rezolvarea conflictului, eliberarea ostaticilor şi o soluţie cu două state, Donald Trump a răspuns că, dacă ar fi rămas la putere, conflictele din Ucraina şi Israel nu ar fi avut loc niciodată.

La rândul său, fostul preşedinte a acuzat-o pe Kamala Harris că "urăşte Israelul. Dacă ea ajunge preşedinte, cred că Israelul nu va mai exista peste doi ani". "Israelul va dispărea", a repetat el.

Probleme rasiale

Kamala Harris l-a acuzat pe rivalul ei Donald Trump că vrea "să dezbine" ţara în ce priveşte problemele rasiale, marţi seară, la Philadelphia, în cursul primei dezbateri între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale americane.

"Cred că este o tragedie să ai pe cineva care vrea să fie preşedinte şi care a încercat constant, de-a lungul întregii sale cariere, să folosească problemele rasiale pentru a-i dezbina pe americani", a spus ea.

Fostul preşedinte a răspuns la o întrebare despre comentariile sale anterioare în care o acuza pe Kamala Harris că a devenit neagră din motive electorale, spunând: "Am citit că era neagră".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite