Prima reacție a lui Biden în cazul protestelor pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden a estimat joi că "ordinea trebuie să prevaleze", în faţa unui val de manifestaţii în universităţile americane în susţinerea palestinienilor din Gaza, manifestaţii care îl pun într-o poziţie delicată din punct de vedere politic, informează AFP.

"Manifestaţiile violente nu sunt protejate, manifestaţiile paşnice sunt cele protejate", a spus preşedintele american, care va candida pentru un al doilea mandat în faţa republicanului Donald Trump, în noiembrie.

"Vandalismul, intruziunea prin forţă, spargerea ferestrelor, blocarea campusurilor, constrângerea la anularea cursurilor sau ceremoniilor de înmânare a diplomelor, nimic din aceasta nu înseamnă o manifestaţie paşnică", a enumerat democratul de 81 de ani. "Este contrar legii", a subliniat el.

Joe Biden FOTO EPA EFE
Joe Biden FOTO EPA EFE

"În calitate de preşedinte, voi continua să apăr libertatea de expresie şi voi apăra cu tot atâta forţă legea", a declarat Biden.

"Antisemitismul şi ameninţările împotriva studenţilor evrei nu-şi au locul nici în campusuri, nici în America", a afirmat preşedintele american.

Joe Biden a mai spus că nu este în favoarea trimiterii în campusuri a Gărzii Naţionale, un corp al armatei ce depinde în primul rând de state.

Preşedintele american nu s-a pronunţat până acum asupra valului de mobilizare şi intervenţiilor poliţiste pentru a-i deloca pe manifestanţi, de exemplu la Universitatea Columbia din New York şi la Universitatea California (UCLA).

Această mobilizare îl pune pe democrat într-o poziţie politică extrem de delicată. Politica sa de sprijinire a Israelului îi atrage critici dure din partea unor alegători tineri, progresişti şi de origine arabo-americană, în timp ce republicanii îl acuză că lasă să prospere antisemitismul în campusuri.

Joe Biden a mai dat asigurări că "nu", această mişcare de contestare nu va schimba strategia sa în Orientul Mijlociu.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite