Preşedintele Trump apreciază că izolarea diplomatică a Qatarului face parte din „roadele“ vizitei sale din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA
Foto EPA

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat marţi după-amiază că primul său turneu internaţional, care a inclus şi o vizită de stat în Arabia Saudită, a dat început să dea ”roade”, după ce o alianţă arabă condusă de Riad a decis să întrerupă relaţiile diplomatice cu Qatar şi să izoleze bogata naţiune din Golful Persic, transmite BBC.

De asemenea, preşedintele american a notat că ultimele evenimente din regiune marchează ”începutul sfârşitului pentru oroarea terorismului”.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Yemen au anunţat în urmă cu o zi întreruperea relaţiilor diplomatice şi a legăturilor terestre, maritime şi aeriene cu Qatar.

Alianţa arabă a acuzat regimul qatarez de sprijinirea şi finanţarea unor grupări teroriste, precum Statul Islamic, al-Qaeda, Frăţia Musulmană şi Hamas.

La această acţiune s-au alăturat ulterior atât guvernul recunoscut din Libia, precum şi Maldive.

”În timpul vizitei recente în Orientul Mijlociu, am spus că nu mai poate exista finanţare pentru ideologia radicală. Liderii au arătat spre Qatar - uite!”, se arată într-un mesaj postat de preşedinte pe Twitter.

Ulterior, miliardarul republican a apreciat că întâlnirea sa cu liderii a 50 de ţări arabe şi cu regele Salman dă deja roade prin izolarea diplomatică a regimului de la Doha.

”Ei au spus că vor lua o poziţie dură faţă de finanţarea... extremismului, şi ca să ştiţi, ei arătau spre Qatar. Poate acesta este începutul sfârşitului pentru oroarea numită terorism!”, a scris Trump.

Internauţii s-au plâns pe reţelele sociale de haos zii şi zeci de zboruri au fost deja anulate pe aeroportul internaţional Hamad de la Doha ca urmare a deciziei luate de alianţa condusă de Riad.

Etihad Airways a anunţat că linia aeriană va suspenda toate zborurile din şi spre Qatar.

De asemenea, decizia de întreruperea a relaţiilor diplomatice şi a legăturilor terestre, maritime şi aeriene a provocat panică printre qatarezi, care au luat cu asalt supermarketurile şi hipermarketurile pentru a se aprovizionna cu produse, având în vedere că singura frontieră terestră este cea cu Arabia Saudită, iar ţările arabe controlează şi strâmtoarea Urmuz.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite