Preşedintele SUA, Joe Biden, a semnat un acord de infrastructură de un trilion de dolari. Ceremonia i-a adus împreună pe democraţi şi republicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP / Preşedintele american Joe Biden semnează "Infrastructure Investment and Jobs Act" (Legea privind investiţiile în infrastructură şi locurile de muncă), pe peluza de sud a Casei Albe din Washington, SUA, 15 noiembrie 2021.
FOTO: AFP / Preşedintele american Joe Biden semnează "Infrastructure Investment and Jobs Act" (Legea privind investiţiile în infrastructură şi locurile de muncă), pe peluza de sud a Casei Albe din Washington, SUA, 15 noiembrie 2021.

Preşedintele Joe Biden a semnat luni, în faţa unei mulţimi bipartizane, contractul de infrastructură de 1000 de miliarde de dolari, relatează AP. Biden a declarat că noua investiţie  va face ca viaţa americanilor să se "schimbe în bine".

Măsura este menită să creeze locuri de muncă în întreaga ţară, prin distribuirea a miliarde de dolari către guvernele de stat şi locale pentru repararea podurilor şi drumurilor şi prin extinderea accesului la internet pentru milioane de americani.

Preşedintele speră să se folosească de „Legea privind investiţiile în infrastructură şi locurile de muncă” pentru a-şi recâştiga popularitatea, care a fost afectată de creşterea inflaţiei şi de incapacitatea de a elimina pe deplin riscurile economice şi de sănătate publică generate de COVID-19.

"Mesajul meu pentru poporul american este acesta: America se mişcă din nou şi viaţa voastră se va schimba în bine", a declarat el, conform sursei citate.

Ceremonia de semnare a proiectului de lege, care a avut loc pe peluza sudică a Casei Albe pentru a putea găzdui un număr mare de oameni, a reprezentat un moment rar, când membrii ambelor partide au fost dispuşi să stea împreună şi să sărbătorească o realizare comună, scrie Reuters.

Biden, ale cărui cote de popularitate au scăzut din cauza modului în care a gestionat, printre altele, economia, a fost ovaţionat în picioare când a mers la microfon şi a primit scandări de susţinere din partea unora din mulţime.

Preşedintele american a declarat că adoptarea proiectului de lege a arătat că "în ciuda vocilor cinice, democraţii şi republicanii se pot uni şi pot obţine rezultate". El a declarat că planul de infrastructură este un "proiect de bază pentru a reconstrui America".

Totuşi, colaborarea între democraţi şi republicani nu pare că va fi una de durată, din moment ce ambele părţi se aşteaptă la o mare bătălie pe tema planului privind reţeaua de siguranţă socială. Pachetul lui Biden, "Build Back Better", în valoare de 1.85 trilioane de dolari, include prevederi privind îngrijirea copiilor şi a preşcolarilor, îngrijirea bătrânilor, asistenţa medicală, stabilirea preţurilor medicamentelor pe bază de reţetă şi imigraţia.

Casa Albă speră ca preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, să supună proiectul de lege la vot în această săptămână. Totuşi, acesta va fi doar un prim pas, deoarece Senatul nu a luat încă în discuţie legislaţia, iar diviziunile democraţilor ar putea ameninţa şansele acesteia în această cameră.

Biden şi oficialii din administraţia sa pornesc la drum pentru a promova planul de infrastructură proaspăt semnat. El va vizita New Hampshire marţi şi Michigan miercuri.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite