INFOGRAFIE „Praştia cosmică” nu mai e SF VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prastie cosmica

Q companie din SUA a lansat un proiectil la limita spaţiului doar cu ajutorul unei instalaţii centrifuge.  Acceleratorul SpinLaunch scoate din ecuaţie „motoarele şi combustibilul rachetei” şi poate lansa astfel direct pe orbită un obiect cu o masă de circa 200 de kilograme – echivalentul unui satelit de mici dimensiuni.

O companie din SUA a reuşit, în premieră, să lanseze un proiectil la limita spaţiului cosmic, cu ajutorul unei instalaţii centrifuge. Proiectilul a ajuns în straturile superioare ale atmosferei fără ajutorul vreunei rachete, fiind propulsat exclusiv în baza acceleraţiei centrifuge generate de un dispozitiv special, denumit „accelerator suborbital”, informează CNBC.

„Este o metodă radical diferită prin care putem accelera şi lansa în spaţiu obiecte la viteze hipersonice”, a declarat directorul companiei SpinLaunch, care a efectuat testul pe 22 octombrie 2021, dar a fost făcut public abia zilele trecute. 

Pentru acest zbor suborbital a fost folosită doar 20% din capacitatea acceleratorului. Proiectilul, de aproximativ 3 metri lungime, a fost iniţial fixat într-o cameră vidată din interiorul centrifugei, după care, „în câteva milisecunde” a fost accelerat până la o viteză de „mii de kilometri pe oră” şi lansat, ca dintr-o praştie, în straturile superioare ale atmsoferei.

Proiectilul a atins o altitudine de „câţiva zeci de mii de metri”, conform reprezentanţilor companiei americane.

Acceleratorul suborbital folosit pentru experiment are o înălţime de aproximativ 50 de metri. Reprezentanţii companiei spun că pentru următoarele teste intenţionează să construiască un accelerator de trei ori mai mare, cu ajutorul căruia să poată reuşi lansarea obiectelor pe orbita terestră.

Acceleratorul SpinLaunch scoate din ecuaţie rachetele

În prezent, lansarea diverselor obiecte pe orbită (navete, sateliţi etc.) se face cu ajutorul rachetelor. Dezvantajul, în acest caz, este că o mare parte din masa rachetei la decolare o reprezintă chiar combustibilul care trebuie consumat pentru plasarea încărcăturii pe orbită. Acceleratorul SpinLaunch scoate din ecuaţie „motoarele şi combustibilul rachetei” şi poate lansa astfel direct pe orbită un obiect cu o masă de circa 200 de kilograme – echivalentul unui satelit de mici dimensiuni.

infografie prasitie cosmica
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite