Presa americană: Obama plănuieşte să-i înarmeze pe rebelii sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama vrea o poziţie mai agresivă a SUA în grupul aliaţilor care au promis sprijin rebelilor sirieni. FOTO: Reuters
Barack Obama vrea o poziţie mai agresivă a SUA în grupul aliaţilor care au promis sprijin rebelilor sirieni. FOTO: Reuters

Mai mulţi oficiali americani au declarat pentru „Washington Post” că Administraţia Obama plănuieşte să trimită arme letale în Siria pentru a sprijini forţele rebele care luptă cu regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad.

Preşedintele american Barack Obama intenţionează să trimită arsenal letal pentru opoziţia siriană şi face eforturi pentru ca americanii să-şi asume o poziţie mult mai agresivă în grupul aliaţilor care au promis sprijin rebelilor sirieni, scrie „Washington Post”, citând mai mulţi oficiali înalţi ai Administraţiei Obama.  

Barack Obama speră ca, prin înarmarea rebelilor, să-l convingă pe omologul său rus, Vladimir Putin, să renunţe la sprijinul pe care l-a arătat până acum faţă de regimul Bashar al-Assad. 

Potrivit surselor, Obama va lua o decizie finală asupra furnizării de arsenal letal în câteva săptămâni, înainte de o întâlnire cu preşedintele Putin, care va avea loc în iunie. Înainte de această reuniune, Putin se va întâlni cu John Kerry, Secretarul de Stat al SUA. 

Obama încă vrea negocieri politice pe tema războiului civil din Siria şi face în continuare eforturi pentru a-l convinge pe Vladimir Putin că ar trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de Bashar al-Assad, în contextul în care există informaţii care au convins Washingtonul că regimul a folosit arme chimice împotriva propriului popor. 

Deocamdată, sursele nu au dat mai multe detalii despre echipamentul pe care americanii vor să-l trimită rebelilor sirieni, cu toate că aceştia ar fi cerut în mod special arme antitanc şi rachete sol-aer. 

Pe lângă posibilul sprijin militar direct, SUA iau de asemenea în calcul delimitarea unor zone controlate de rebeli în care să impună interdicţii de zbor. Cu toate acestea, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major, a declarat marţi că impunerea unor restricţii de zbor va fi o operaţiune riscantă şi complexă, care ar putea târî armata americană într-un război cu Siria. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite