Platforma X a lui Musk, cel mai mare furnizor de dezinformare, spune un oficial UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat marți că rețeaua de socializare X (fostul Twitter), este cea mai mare sursă de știri false și l-a îndemnat pe proprietarul său Elon Musk să respecte legile blocului comunitar care vizează combaterea dezinformării.

Vera Jourova la conferința de presă de la Bruxelles dedicată platformelor online FOTO EPA-EFE
Vera Jourova la conferința de presă de la Bruxelles dedicată platformelor online FOTO EPA-EFE

Platformele Google, TikTok, Microsoft și Meta au, de asemenea, mai multe de făcut pentru a combate dezinformarea, mare parte din aceasta provenind din Rusia, care folosește rețelele sociale pentru a duce un „război al ideilor” împotriva democrației, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova.

Operațiunea de dezinformare a Moscovei „este o armă de manipulare în masă de mai multe milioane de euro care vizează atât, pe plan intern, rușii, cât și europenii și restul lumii”, a subliniat aceasta în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Având în vedere că în următoarele săptămâni sunt programate alegeri în Slovacia și Polonia, iar anul viitor va avea loc un vot la nivelul întregului bloc comunitar marile platforme online trebuie să abordeze riscul de ingerință online, a spus ea.

Kremlinul și alți actori rău intenționați „vor încerca să folosească caracteristicile platformelor pentru a manipula”, a explicat Jourova, oferind o actualizare a Codului de bune practici privind dezinformarea din 2022, elaborat de cele 27 de țări ale UE.

Google, TikTok, TikTok, Microsoft și Meta, părintele Facebook și Instagram, au aderat la codul voluntar anul trecut, dar Twitter a renunțat după ce Musk a cumpărat platforma.

X este „platforma cu cea mai mare proporție de postări false sau de dezinformare”, a spus Jourova.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a publicat un studiu privind șase platforme online din Polonia, Slovacia și Spania, care a constatat că Twitter a avut cea mai mare prevalență a dezinformării și cel mai mare raport de actori de dezinformare.

„Twitter are cea mai mare capacitate de descoperire" a dezinformării, se arată în raport.

Jourova l-a avertizat pe Musk că „nu a scăpat de răspundere” doar pentru că firma sa a renunțat la codul care a fost încorporat într-un nou set strict de reglementări europene obligatorii, cunoscut sub numele de Actul privind serviciile digitale, care supune cele mai mari platforme online, inclusiv X, la cel mai înalt nivel de control.

„Există obligații date de legea strictă, așa că mesajul meu pentru Twitter este: "Trebuie să respectați legea strictă, iar noi vom urmări ceea ce faceți”, a spus ea.

Conform codului, platformele online sunt de acord să se angajeze să ia măsuri menite să reducă dezinformarea și trebuie să depună rapoarte în mod regulat.

După ce au fost prezentat rapoarte „de bază", primele lor rapoarte semestriale care descriu modul în care aceste platforme își respectă aceste promisiuni au fost publicate marți.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite