Platformele online raportează funcționarea pe baza noului Cod de bune practici cu privire la dezinformare

0
Publicat:

Marile platforme online au realizat un raport cu privire la primele șase luni în care au funcționat în baza noului Cod de bune practici cu privire la dezinformare.

Colaj foto interfața unui telefon mobil: iconițe aplicații social-media
Platformele online raprtează funcționarea pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

Marile platforme online, care au semnat noul Cod de bune practici cu privire la dezinformare în anul 2022, precum Google, Meta, Microsoft și TikTok, au publicat acumun nou raport cu privire la modul în care au transpus în practicile lor angajamentele de a reduce răspândirea dezinformării.

Documentele făcute publice relevă faptul că semnatarii au depus eforturi supliemnatre pentru a sporti transparența în activitate și pentru a furniza date relevante pe platformele de care se ocupă.

În plus, platformele online s-au angajat să raporteze odată la șase luni funcționarea aplicațiilor în baza noului Cod. Rapoartele publicate ieri reprezintă primul set de rapoarte care acoperă o perioadă completă de șase luni.

 „Dezinformarea reprezintă în continuare unul dintre cele mai mari riscuri pentru spațiul informațional democratic din Europa, inclusiv în ceea ce privește războiul declanșat de Rusia în Ucraina și alegerile. În 2024, europenii se vor pregăti să se îndrepte către secțiile de votare și toate părțile implicate trebuie să contribuie la combaterea dezinformării online și a ingerințelor străine, pentru a ne proteja spațiul de dezbatere online. Codul se dovedește a fi un exercițiu util, dar noi toți trebuie să facem mai mult. Fac apel la implicarea deplină a platformelor online în aplicarea angajamentelor pe care și le-au asumat în temeiul codului, pentru a contribui la asigurarea unei democrații reziliente”, explică Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență.

Încă este nevoie de îmbunătățiri

Rapoartele arată că platformele online aduc îmbunătățiri în ceea ce privește furnizarea de date mai detaliate și mai pertinente, eliminând unele lacune în materie de date.Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a furniza date mai specifice, complete și semnificative. În plus, în rapoartele lor semnatarii au menționat eforturile pe care le-au depus pentru a oferi garanții în ceea ce privește noile sisteme și elemente de inteligență artificială generative din serviciile lor. De asemenea, rapoartele includ un capitol dedicat dezinformării legate de Ucraina. Următorul set de rapoarte, preconizat pentru începutul anului 2024, va cuprinde un capitol specific privind combaterea dezinformării în legătură cu alegerile.

Rapoartele sunt însoțite de un nou set inițial de indicatori structurali, care oferă informații suplimentare cu privire la dezinformarea pe platformele online și la impactul codului asupra reducerii răspândirii acesteia. Comisia se așteaptă ca semnatarii să își continue eforturile prin extinderea și ajustarea raportării în viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite