Oficial CE, semnal de alarmă privind propaganda rusă în Europa. Care sunt principalele naraţiuni din România ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență, trage un semnal de alarmă privind creşterea propagandei rusești în Europa. Principalele naraţiuni din România, enumerate de specialişti, sunt "satanizarea Occidentului", tratamentul arogant al UE aplicat Bucureştiului sau apărarea identităţii naţionale.

Vera Jourova, comisarul UE pentru valori și transparență FOTO: EPA EFE
Vera Jourova, comisarul UE pentru valori și transparență FOTO: EPA EFE

„În multe țări, narațiunea conform căreia Rusia nu este agresorul, ci victima este în creștere”, a precizat Vera Jourova pentru publicația germană bild.de

Problema, din punctul tău vedere al comisarului UE, este că „Rusia investește miliarde în propaganda sa și noi nu facem nimic pentru a contracara”, punctând că „UE și statele membre trebuie să investească mai mult în comunicațiile strategice și în lupta împotriva dezinformării”.

De asemenea, comisarul european susține că „politicienii de extremă stângă și de dreapta sunt soldații războiului informațional al Rusiei”.

Comisarul UE a prezentat situația din Slovacia, unde, susţine Jourva, „peste 50% din populație crede în teoriile conspirației, inclusiv în cele despre războiul de agresiune din Ucraina. De asemenea, aceasta s-a arătat „iritată” de faptul că „mulți oameni de rang înalt din Germania” au acceptat invitația de a participa la un eveniment organizat de Ambasada Rusiei în această țară. 

Principalele naraţiuni ruseşti propagate în România

Cristian Barna, analist în domeniul securităţii naţionale, a precizat pentru „Adevărul” că există o intensificare a mesajelor de propagandă rusești de la începutul războiului din Ucraina, dar mai ales de la invitația Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. Specialistul arată că narațiunile Rusiei sunt „aceleași în toate statele foste sovietice”, menţionând, în cazul României, printre altele, subordonarea faţă de Occident.

Una dintre narațiuni este faptul că România este o țara imperialistă care vrea să ocupe Republica Moldova, este una dintre narațiunile cele mai noi și cel mai puternic propulsate. Avem narațiunea că românii sunt imperialiști, că vor să ocupe Republica Moldova, armata României împreună cu NATO sau SUA vor invada Republica Moldova și o vor ocupa (..) O altă narațiune este, evident, că România este sluga Occidentului, pe care tot ei o promovează și aici se suprapune cu dimensiunea naționalist suveranistă care este creditată ca fiind un mijloc de propagandă al Federației Ruse, unde acțiuni total neinspirate sau nedemne de poziția de parlamentar le au Diana Șoșoacă și alți trei parlamentari care se duc la Ambasada Federației Ruse la activități de protocol, iar mesajul lor fiind naționalist suveranist este de fapt unul de rupere al României de valorile euroatlantice, occidentale. Cam aici lovește, bineînțeles că avem o tentativă a Federației Ruse de a oculta mesajul trimis cetățenilor simpli prin intermediul religiei, ceea ce înseamnă că încearcă să folosească ortodoxismul și faptul că românii sunt ortodocși încearcă să o folosească pentru a atrage oamenii simpli din aceste narațiuni”, a subliniat analistul.  

Barna a punctat şi propagarea mesajelor referitoare la dimensiunea religioasă, menţionând că "sunt acutizate deja discuțiile despre cine din Biserica Ortodoxă Română este sau nu mult mai apropiat de Est, adică de Rusia”

Cristian Barna a adăugat că și vizitele constante ale președintei Republicii Moldova și noului premier moldovean în România au supărat Rusia, reprezentând semnale că Moscova pierde tot mai multă influenţă la Chişinău.

Şi Dumitru Borţun, specialist în comunicare, a enumerat propagarea mesajului potrivit căruia UE tratează România cu superioritate drept o naraţiune folosită de Rusia pentru a demoniza structurile occidentale.

„Principalele narațiuni sunt << sunteți un popor cu istorie veche și cu specific foarte valoros, care trebuie să vă apărați identitatea și să respingeți integrarea europeană care vă șterge această identitate>>- Este falsă. Doi: << sunteți tratați cu superioritate și cu aroganță, nu vi se recunoaște locul pe care îl meritați în Europa. Deci, Uniunea Europeană este un nou imperiu de care trebuie să vă eliberați, demnitatea voastră și dorința voastră de independență trebuie să se manifeste și în raport cu UE>>. Trei, din Occident vin tot felul de mizerii morale de lucruri care ne vor fi impuse, de la faptul că trebuie să ne dăm copiii unor familii de homosexuali, până la faptul că va trebui să mâncăm viermi. Toate lucrurile astea sunt împachetate într-o formă de genul bolile civilizației și care ne vin din Occident, Occidentul este spurcat, nesănătos și ne dă aceste boli. Pe scurt, Occidentul este satanizat, satanic, cum spune Patriarhul Moscovei. Toate lucrurile astea sunt pentru a îndepărta popoarele intrate recent în UE care au făcut parte din sfera de influență a Uniunii Sovietice”, a declarat specialistul în comunicare, pentru Adevărul.

Metode de combatere

În ceea ce privește modalitățile de contracarare a propagandei rusești în Europa și România, Cristian Barna a afirmat că la nivelul UE se vorbeşte deja despre o directivă mai dură în acest sens, însă este necesar ca instituţiile europene să ţină cont de libertatea de exprimare.

„Din păcate la nivelul României mai avem acea Românie profundă, rurală, unde mesajul nu ajunge prin intermediul social media sau prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare, aici mesajul sunt clasice, din gură în gură sau la televiziuni. Evident constrângerea acestor mesaje agresive, aici CNA-ul are un rol important, când vorbim de televiziuni. În Parlament vedem că se iau deja măsuri pentru acești parlamentari care își depășesc cu mult atribuțiile de reprezentare a cetățenilor români, deja vedem că au fost unii dintre ei sancționați”, a transmis analistul.

Dumitru Borţun consideră că investițiile și „punerea la treabă a specialiștilor” sunt cele mai eficiente metode de contracarare a propagării mesajelor Rusiei, menţionând că o legislație mai dură „poate ajuta într-o anumită măsură, dar principalul teren de luptă este mintea oamenilor”,  mai ales în contextul în care opinia publică este "sensibilă la mituri"

„Rușii au succes și pentru că fac investiții enorme, aveau 30.000 de troli plătiți, dar ei s-ar putea să fie mult mai mulți după invazia din Ucraina. Rușii au specialiști extraordinari de buni (...) Există o tradiție în a scrie, a concepe povești sau scenarii. Sunt mari artiști în asta. Toate acumulările astea culturale se reflectă în propaganda lor care este nimicitoare, este extraordinar de eficientă. Europenii mai au mult de învățat aici pentru că nu au această experiență. Ei știu să facă propagandă la nivel mondial, europenii nu știu, ei nu au stat atât de mult pe propagandă și rușii au continuat să o perfecționeze”, a precizat Dumitru Bortun.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite